2024. március 28., csütörtök

Egy polgár is széket foglalt

Kilencedik ülését tartotta tegnap az óbecsei képviselő-testület

Ritkán alakul ki vita az utóbbi időben a községi képviselő-testületi üléseken, tegnap azonban különböző vélemények is elhangzottak a kóbor kutyák harapásai miatt kártérítési eljárásokról szóló szabályzat miatt. Vojislav Blažin (Szerbiai Szocialista Párt) szerint a szabályzatban hiányoznak az orvosi és az állatorvosi jelentések, illetve a protokollok, majd – élve a Polgárok széke elnevezésű kezdeményezés adta lehetőséggel – Gordana Adamov is felszólalt, aki szerint ez a szabályzat csupán tűzoltás, és nem oldja meg a kóbor kutyák okozta problémákat. Három év alatt peren kívüli megállapodással 21 millió dinárt fizettek ki Óbecsén kutyaharapások miatti kártérítésért, miközben az eljárások átláthatatlanok.

Dragan Tošić polgármester ezzel kapcsolatosan elmondta: ez a dokumentum még módosítható, és készül egy a házi kedvencek tartását szabályozó határozat is. Az elfogadott szabályzat szerint a kutyaharapást 72 órán belül írásban kell jelenteni a Komunalac Közvállalatnak, a támadásról a rendőrséget is értesíteni kell, a kártérítési igényhez pedig egy orvosi igazolást is mellékelni kell.

Gordana Adamov nem képviselő, ő azért szólalhatott fel a testületi ülésen, mert a Polgárok széke elnevezésű kezdeményezésnek köszönhetően Szerbiában elsőként – előzetes bejelentkezés alapján – Óbecsén a polgárok, illetve különböző nem kormányzati szervezetek képviselői is véleményt mondhatnak a képviselő-testületi üléseken egy-egy őket érintő napirendi pontról. Gordana Adamov tegnapi felszólalása volt az első ilyen alkalom a rendszer januári bevezetése óta.