2024. március 28., csütörtök

Elérheti a benzin ára a 200 dinárt?

Már előző év novembere óta emelkedik a benzin ára, ezzel is követve a nyersolaj árát, amely jelenleg 70 dollár hordónként. Ez az ugrás átmeneti volt, ugyanis tegnap a világbörzén a könnyű amerikai olaj hordónként 59 dollárért, míg az északi-tengeri Brent 63 dollárért kelt el.  

A Prva Televízióban Jelica Putnikovićtól, a „Balkáni Energia” portál szerkesztőjétől kérdezték, hogy vajon kell-e félnie a sofőröknek, hogy a világgazdaság összeomlásáról szóló feltevések valóra válnak.

Putniković a kérdésre válaszolva elmondta, hogy ahhoz, hogy a benzin 200 dinár legyen, a nyersolaj hordónkénti ára 100 dollárba kerülne. Úgy véli, hogy ez nem fog megtörténni, és nem csak azért, mert ez nem kifizetődő a világgazdaság számára.

Az előző évben sok minden elveszett a világgazdaságban: sok ország még most is be van zárkózva, kevesebbet dolgoznak, nem utaznak, a repülők nem repülnek – így tehát kevesebb üzemanyag fogy. Emiatt Putniković úgy véli, nem fogja elérni a 100 dolláros értéket, hiszen, ahogyan elmondta, még csak most érte el a 70 dollárt. Elmagyarázta, hogy voltak előrejelzések arra vonatkozóan, hogy felkúszik 100 dollárra, azonban az APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) országaival folytatott megbeszélések eredménye az lett, hogy nem fogják megnövelni a termelésüket, mert úgy vélik, az ő gazdaságuknak sem felel meg a drága üzemanyag.

Putniković hozzátette, hogy másfelől ez egy olyan kartell, amely bár a saját érdekeivel törődik, azt sem hagyja figyelmen kívül, hogy hogyan tartsa életben az olajipart.

Putniković úgy véli, messze van még, hogy az üzemanyag literenkénti ára elérje a 200 dinárt.