2024. április 27., szombat

Együttműködés a Szerb Maticával

Szabadka Város Polgármesteri Kabinetje közleményt adott ki, amelyben arról értesítik a nyilvánosságot, hogy a város és a Szerb Matica együttműködési szerződést írt alá.

A szerződés aláírására a Szerb Matica újvidéki székházában került sor. Az együttműködési szerződést Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, valamint dr. Dragan Stanić, a Szerb Matica igazgatója látta el kézjegyével.

Stevan Bakić elmondása szerint az együttműködési szerződés történelmi jelentőségű, hisz ez az első alkalom, hogy Szabadka Város és a Szerb Matica hivatalosan is együttműködik. A szerződés lehetővé teszi, hogy a két aláíró közös projektekben vegyen részt. Az együttműködés nagy hangsúlyt helyez a szerb polgári társadalomra, a huszadik századi kolonizációs folyamatokra, illetve a nemzetek közötti kapcsolatokra.

Dr. Dragan Stanić kifejtette, hogy a Szerb Maticának különböző művelődési intézmények révén van kapcsolata Szabadkával, többek között a bunyevác nemzeti kisebbséggel kapcsolatos kutatómunkában is részt vettek, valamint a szerb–magyar viszony kutatásában is több projektet valósítottak meg.