2024. április 19., péntek

Készül a gyorsforgalmi út tervezete

Szenttamáson jártak a projektummal megbízott tervezőiroda képviselői

A szenttamási önkormányzat képviselői az MHM Project tervezőiroda szakembereivel csütörtökön megtartott munkajellegű megbeszélésen javasolták a jövőbeni Zombor−Kikinda gyorsforgalmi út nyomvonalát, amelynek munkálatai várhatólag még az idén megkezdődnek. A tervezőirodának az út ötlettervének és a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásával megbízott szakemberei ismertették az elsődleges terveket.

A kétórás megbeszéléseket követően az MHM Project képviselője, Naser Mostafa kifejtette, a gyorsforgalmi út tervezésénél a találkozón Szenttamás község képviselői konkrét útvonalat javasoltak, azaz, hogy pontosan merre és milyen terepen át haladjon a négysávos út.

− A javasolt útirányt a szükséges feldolgozást követően bemutatjuk a megrendelőknek, azaz az illetékes tartományi titkárságnak és a Szerbiai Utak Közvállalatnak (Putevi Srbije). Ezt követően a feldogozott elsődleges tervezet visszakerül a szenttamási önkormányzathoz, újabb elemzésre és megvitatásra. Minderre azért van szükség, hogy az új út ne okozzon semmilyen problémát és korlátozásokat a régió legfontosabb gazdasági ágazatában, a mezőgazdasági gépek közlekedésében, valamint a mezőgazdasági tevékenység végzésében. Ezért az elemzéseket követően csak a mindenki számára megfelelő javaslat kerül elfogadásra – mondta a tervezők képviselője.

− Ez az első olyan hivatalos találkozó a községben, amely a településünket érintő gyorsforgalmi út kérdésével foglalkozik. Javaslatainkat, ezen belül is azokat, amelyek a gazdák igényeihez kapcsolódnak, továbbítottuk az Urbanisztikai Intézet tervezőinek és képviselőinek. Ezúton szeretnék köszönetet mondani a partnereknek, és meggyőződésem, hogy közös munkával megtaláljuk a legjobb megoldást. Még mindig nincs pontosan meghatározott útvonalunk, hiszen az elsődleges, közszemlére bocsátott változat még változhat, és remélem, hogy a végső, elfogadott javaslat jobb és hatékonyabb gyorsutat eredményez, amely mindenki számára a legnagyobb előnyt biztosítja – fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. Szerinte egy olyan útról van szó, amely történelmi jelentőségű nemcsak helyi, hanem országos viszonylatban is, emiatt alapos elemzésre van szükség, ezt követően a kivitelezőkkel szilárd és átfogó megállapodást kell kötni. Kiemelte, reális és megalapozott javaslatokra van szükség, nem szabad megzavarni a rendszeres tevékenységeket és a fejlődést, hiszen amit az új úttal kapunk, az az utánuk jövő generáció javára válik.