2024. április 23., kedd

„Személyiségeink fúziója”

A szabadkai VM4K online műsorában mutatta be új lemezét a Sin Seekas zenekar

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ nemrég folytatta a csütörtök esti beszélgetős estjét, de a járványhelyzet súlyosbodásával ismét online került rá sor. A vendég ezúttal a Sin Seekas zenekar volt, pontosabban az újabb felállásból Sóti Juli énekes, Szűcs Dávid basszusgitáros és Szűcs Gergely kürtös. Az együttes Történetek címmel új lemezzel jelentkezett, amely a nemzeti összetartozás éve jegyében a VM4K, a Szekeres László Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közös kiadásában jelent meg, a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

A zenekari tagokkal Zvekán Péter, a Pannon Reggeli műsorvezetője beszélgetett egyebek közt a tagcserékről:

– A zenekar először egy akusztikus trió volt, majd pedig egyre többen lettünk, és több tagcserére is sor került. Ezek mindig a nehezemre estek, de el kell fogadni azt, hogy az élet mindenki számára másképp alakul, egyeseket tovasodor és egy idő után a prioritások is megváltoznak. Fiatalon még minden a fellépések és a bulik körül forog, de ahogy idősödünk, más dolgok is beköszöntenek az életünkbe, és a szabadidő is másképp alakul – hallottuk Sóti Julitól, akitől azt is megtudhattuk, hogy a járványhelyzet a lemez felvételezésére is kihatott.

– A koronavírus a zenekart is érintette, méghozzá közvetlenül. Az történt, hogy körbefertőztük egymást, így a zenekar egy része túlesett rajta. Sajnos előfordul a zenészeknél, akik együtt próbálnak, hogy elkapnak egymástól betegségeket. Emiatt a felvételezéssel kicsit akadozva haladtunk, mert nem egyszerre betegedtünk le, hanem felváltva – mondta Sóti Juli.

A műsor folyamán betekintést nyerhettünk egyes új dalokba, némelyekről klipek és dalszöveges klipek is készültek, vagy együttműködések révén jöttek létre, ilyen a Pánik a levesben, amelynek a közreműködője Berta Csongor, alias Bongor.

Sóti Juli, Szűcs Dávid, Szűcs Gergely és Zvekán Péter a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Sóti Juli, Szűcs Dávid, Szűcs Gergely és Zvekán Péter a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

– Ő egy nagy karakter, egyszerre színész és szókimondó rapper, ami szinte egyedivé teszi. Szabadkáról indult el a pályája, most pedig Magyarországon él. Mivel idehaza gyakran összefutottunk, megfogalmazódott bennem, hogy csináljunk valamit együtt, előbb vagy utóbb úgyis lesz alkalom, amikor azt előadhatjuk. Ez lett a Pánik a levesben című dal, ami úgy keletkezett, hogy szerettem volna írni erről a fojtogató érzésről – hallottuk Sóti Julitól, aki a Ladánybene 27-tel való együttműködésről is beszélt.

– Gyakran megfordultunk a Reggae Camp fesztiváljukon, először csak vendégekként, utána fellépőkként kis színpadon akusztikus felállásban, azután nagyobb programmal, majd pedig elhívtuk őket Vajdaságba és barátság alakult ki közöttünk. Ők lettek a mentoraink – pontosabban Bodnár Tibor gitáros – a Hangfoglaló programban, ami által létrejött a Sin Seekas második lemeze. Ez a kapcsolat tovább folytatódott. Újabb dalunk a Valakiért, a gyászról, annak feldolgozásáról szól. Lenne egy turnénk is, de még nem tudni mi lesz belőle – tudtuk meg Sóti Julitól, aki az Elmegyek én című dalukról is szólt, amely szintén súlyos témát feszeget.

– A családon belüli erőszakot taglalja, ami sokkal több embert érint, mint ahogyan azt gondoljuk. Mindenféle korosztályt, anyagi háttértől függetlenül és nem is csak nőket. A dal arra világít rá, hogy ebből nem könnyű kilépni. Az váltotta ki, hogy olvastam egy felmérést arról, hogy a kijárási tilalom mennyire feszültté tette embereket. A felmérés azt mutatta ki, hogy a halálos kimenetelű bűnügyi esetek nyolcvan százaléka családon belül történt – fejtette ki Sóti Juli, Szűcs Dávid pedig arról beszélt, hogy az új dalaikba több zeneműfaj is beköszönt.

– Ez az album szerintem egy kicsit más, mint az előzők. Amikor többen vagyunk egy együttesben, a közös energia fog dominálni. Ez a lemez is ilyen, a személyiségeink fúziója – mondta Szűcs Dávid.

A zenekar elmondása szerint a CD már megvásárolható, érdeklődni az elérhetőségeiken lehet, április közepétől pedig más online platformokon is elérhető lesz.