2024. március 29., péntek

Sokkal több a folyószámla, mint a kliens

A bankszámla nem szűnik meg magától

Szinte nincs már olyan felnőtt ember az országban, akinek ne lenne folyószámlája, van, aki többet is nyitott, különböző bankokban. Az alapszámla megnyitása és bezárása díjmentes ugyan, de fenntartása 95–295 dinárba kerül havonta. Előfordul, hogy a nem használt számlán felhalmozódik az adósság, az erről szóló adatok azután eljutnak a Hitelirodához, az ügyfél pedig, aki bankkölcsönt szeretne felvenni, nagyot néz annak hallatán, hogy elutasították, mert ,,nem hitelképes”. Pedig egyszerűen csak gondatlanságról van szó, ami komoly bosszúságot okozhat, magyarán: senki se higgye, hogy ha nem használja a számláját, egyszerűen csak magától megszűnik, és nem kell utána fizetnie. Az inaktív számla is számla, ezért a szakemberek azt javasolják, ha nincs rá szükségünk, zárjuk be.

A szerbiai Hiteliroda adatai szerint tavaly decemberben az országban mintegy 5,4 millió polgárnak majdnem 7,9 millió folyószámlája volt az ügyviteli bankoknál. Pontosan nem tudni, hány folyószámlát nem használnak, de korábbi felmérések ereményei arra utalnak, hogy minden ötödik inaktív.

,,A bankok többségénél az a gyakorlat, hogy csak az aktív vagy időnként használt számlákra fizettetnek meg fenntartási díjat, és csak arra a hónapra, melyben pénzforgalom bonyolódott. A fizetési szolgáltatások díjának tekintetében a bankok átláthatóak, minden adat megtalálható a Szerb Nemzeti Bank honlapján. A tarifák az intézmény üzletpolitikájától függnek, összegüket a számlanyitásról szóló szerződésben feltüntetik” – mondják a Szerbiai Bankok Egyesületében (UBS). Figyelmeztetik a számlatulajdonosokat, megtörténhet, hogy a számlanyitási szerződés havi fix összegű fenntartási költséget tartalmaz, így a bank ezt akkor is felszámolja, ha hosszabb ideje semmiféle mozgás nincs a számlán, ezzel pedig fokozatosan halmozódik az adósság, és akár oda is vezethet, hogy valakit hitelképtelennek minősítenek. Az Egyesület azt tanácsolja, számlanyitáskor minden ügyfél tüzetesen nézze át a szerződést, inkább kérdezzen rá annak egyes részleteire, mint hogy később kellemetlen meglepetés érje. Utána maga dönt arról, hogy bezárja-e a már nem használt számlát. Ha nincs semmilyen tartozás, a bezárás díjmentes és egyszerű, csak egy kérelmet kell beadni. A pénzügyi szolgáltatások felhasználóinak védelméről szóló törvény egyébként szabályozza a tartozásokról szóló kötelező tájékoztatást, beleértve a folyószámla-használat alapján keletkező adósságot is.

(Novosti)