2024. április 27., szombat

Ennyi volt a tél?

Az előttünk álló hét tíz fok feletti hőértékekről és napsütésről szól

Kitavaszodott ma, mint ezt előre jelezték az időjósok. A legmagasabb nappali hőmérséklet a délutáni órákban a legtöbb helyen elérte a 15–19 Celsius-fokot, Újvidéken, Zomborban, Mitrovicán 15 órakor 18, Nagybecskereken 17, Nagykikindán 16, Palicson 15 fokot mértek. Egyedül Kelet-Szerbia egyes részein és a hegyvidéken mértek alacsonyabb értékeket a nap legmelegebb időszakában, így Negotin és a Kopaonik volt 10 fokkal a leghidegebb.

A hidrometeorológiai intézet előrejelzése szerint a következő napok is a tavaszias időjárás jegyében telnek, sok lesz a napsütés, és az évszakhoz képest magasabbak a hőmérsékleti értékek. Vajdaságban kedden a reggeli hőmérséklet 2, a legmagasabb nappali 16 fok lesz, túlnyomórészt napos lesz az ég, csapadékra nincsenek kilátások. Holnap már valamivel több lesz ugyan a felhő, de marad az évszakhoz képest meleg idő. Hajnalban 4, napközben 12 fok lesz a jellemző a tartomány területén. Csütörtökön és pénteken ismét napos idő várható, mindkét nap 4 és 15 fok közötti hőmérsékleti értékekkel. Szombaton már helyenként némi eső is lehetséges, de a legalacsonyabb érték továbbra is 5, a legmagasabb pedig 13 fok körül alakul. Vasárnap is több lesz a felhő, kicsit visszaesik a nappali felmelegedés, 0 és 9 fok közötti értékek várhatók.

A távolabbi előrejelzés is tavaszias idővel kecsegtet. Jövő hétfőn napsütés várható, 2 és 12 fok közötti hőmérsékleti értékekkel.

A hegyvidéken is enyhül az idő, a Zlatiboron, a szombati lehetséges esőt leszámítva, végig napos idő várható 11–14 fokos csúcshőmérséklettel. A Kopaonikon még lesznek éjjeli fagyok, kedden –1, szerdán –4, csütörtökön –2, pénteken –1, majd szombaton és vasárnap, és előreláthatóan a jövő hét első két napján is –6 fok lesz a legalacsonyabb hőérték. A legmagasabb nappali hőmérséklet azonban itt is növekszik, péntekig 7 és 11 fok között mozog. Szombaton lehűlés várható, havazás is lehetséges, 2 fokos maximális hőmérsékletre lehet számítani, vasárnap és hétfőn pedig nappal is maradnak a mínuszok a Kopaonikon, –2 fok lesz a nap legmelegebb időszakában. A Jahorinán csütörtökig 10 fok körül lesz a legmagasabb nappali érték, és 4 a legalacsonyabb. Pénteken lehűlés esedékes, –4 és –1, szombaton –6 és –2 fok között marad a hőmérséklet. A Kopaonik pályáin egyébként jelenleg 20–60, a Stara Planinán 40–50, a Tornikon 10–30 centiméteres a hótakaró. A Jahorinán 70 centiméteres hó várja a síelőket.

Nyitókép: A tavaszias időre a hóvirágok is kibújtak. A felvétel vasárnap a Fruška gora lankáin készült (Diósi Árpád illusztrációja)