2024. április 24., szerda

Jubilál a Borba

Maja Gojković: A kiadvány erősen kötődött a kulturális eseményekhez, de az újságírás irányvonalát is meghatározta

A Borba napilap megalapításának 99. évfordulójáról, és a Borba havi kiadvány megjelenésének első évéről emlékeztek meg pénteken, amely során Maja Gojković művelődési és tájékoztatási miniszter elmondta, hogy a hazai médiapiacon számos lap található, de a Borba művelődési és kulturális téren a többiek fölé emelkedik. Éppen a kulturális témák azok, melyek kiemelt jelentőséggel bírnak a nép, az állam és az egész társadalom számára, hiszen identitáserősítő hatásuk van, hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez, ugyanakkor sokban befolyásolják egy-egy államnak a világban megformált képét is.
A miniszter elmondta, hogy a Borba már napilap korában is szorosan kötődött a kultúrához, a kiadóház helyiségeiben született meg az Atelje 212 alternatív színház is. A színház a nevét éppen a Borba termében felállított ülőhelyek számáról kapta. Az is mutatja korszakalkotó jellegét, hogy a Borbában publikált egykoron Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Dobrica Ćosić, Slobodan Selenić, és ezzel meghatározta nemcsak a szerb, hanem az egykori Jugoszlávia újságírását is.
A Borba kiadvány is azt a tényt támasztja alá, hogy a nyomtatott sajtó ideje még mindig nem járt le – tette hozzá a miniszter asszony.