2024. április 26., péntek

Bodrosodik a tamburamuzsika

Az adai Bodros Tamburazenekar első CD-je vajdasági és sárközi népdalokat tartalmaz

Az adai Bodros Tamburazenekar első CD-je Bodrosodik címmel jelent meg a múlt év decemberében a VM4K, a Szekeres László Alapítvány és VMMSZ közreműködésével a nemzeti összetartozás éve alkalmából. Az érdeklődő nagyközönség idén január végétől vehette kézbe az ifjú tamburások CD-jét, amely kilenc vajdasági és sárközi népdalcsokrot tartalmazó 43 perces zenei anyag. A Bodros Tamburazenekar tagjai, Apró Boglárka (ének), Lévai Balázs (tamburabőgő, ének), Pálfi Patrik (tamburakontra), Pálfi Péter (prímtambura) és Uller Botond (basszprímtambura) Zombori Péter felkészítőtanár vezetésével készítették el első lemezüket, amelynek előtörténetéről és részleteiről a felkészítőtanár számolt be.

– A Bodros Tamburazenekarral 2019-ben részt vettünk a Fölszállott a páva műsoron, amelyen elég sokan látták a gyerekeket a tévében, a Facebookon és a YouTube-on. Ezután sok fellépésre felkértek bennünket, köztük a VM4K is meghívott bennünket Szabadkára egy önálló koncertre. A zenekarnak ez volt a legelső önálló koncertje, amelyet az elmúlt év júniusára hirdettek meg. Nagyon sokat készültünk rá, amennyit csak lehetett a vírusos időszakban. Nagyon vártuk az élő közönséges koncertet, amit az utolsó pillanatban lemondtak, de felvételt készítettek róla és feltették a VM4K oldalára és a YouTube-ra. Nagyon jól sikerült a koncert, különösen, hogy ez volt az első önálló estje a 13–16 éves serdülőkből álló zenekarnak, amely egy órát muzsikált a színpadon – mesélte Zombori Péter. – Egy hétre már kerestek a VM4K-ból, hogy nekik nagyon tetszett a koncert és nagyon jók voltak a visszajelzések. Elmondták, hogy az összetartozás éve van, aminek köszönhetően három zenekarnak adnak lehetőséget CD-felvételre, és ők egyiknek a Bodrost választották, ha elvállaljuk a felkérést. Ez júliusban történt, de közölték, hogy legkésőbb októberre fel kell venni a CD-t. Megbeszéltük a gyerekekkel, ők is benne voltak és elvállaltuk. Elkezdtük a népdalcsokrokat összerakni, ami megvolt, abba belejavítani. Előfordult, hogy heti négy próbával is csináltuk, mert nagyon szűkös volt a határidő. Októberben volt az első stúdiófelvétel Szabadkán, a Kesler Stúdióban. A stúdiófelvétel hatalmas élmény volt a gyerekeknek. Ez egy nagyon profi stúdió, üvegfalakkal, külön mikrofon és fejhallgató mindenkinek. A gyerekek le voltak döbbenve, amikor bementünk a stúdióba és féltünk nagyon az első stúdiómunkától, mert ott nagyon oda kell figyelni egymásra, ha bármelyikük hibázik a zenekarban, akkor valószínűleg újra kell játszani, ha nem lehet kijavítani. Az izgulás benne van, viszont feloldódva kell muzsikálni, mert az is hallatszik a felvételen. Az első két szám felvételénél 3–4 óra kellett, amire megnyugodtak a gyerekek, és utána elkezdtünk rendesen dolgozni. Első nap felvettünk két számot, másodszor már oldottabbak voltak, akkor már négy számot vettünk fel, a harmadik alkalommal pedig a többit. Összesen kilenc csokrot vettünk fel. A CD vajdasági és sárközi népdalokat tartalmaz. Azokból a tájegységekből választottunk ki népdalcsokrokat, ahol a tambura előfordul. A Fölszállott a páván bemutatott csokrokat is felvettük, illetve tartalmaz még egy szólóének csokrot Apró Boglárkától. Az albumnak a Bodros Tamburazenekar után a Bodrosodik címet adtuk, mert kamaszokról van szó, akiknek most kezdődik az élet és a zenélés. Úgy gondoltuk, hogy találó lenne, ha az ember elolvassa, hogy bodrosodik, akkor erre úgy gondol, hogy ők most indulnak meg, most kezdődik el valami náluk – közölte a felkészítő tanár.

Zombori Péter elmondta, hogy nagyon elégedett a fiatalok teljesítményével és a CD-re felkerült zenei anyaggal, ami nagyon jól sikerült.

– Először féltem tőle, hogyan fog összeállni a dolog. Aztán fölvettük az összes dalt, ami még nagyon sok utómunkával járt. Amikor megjött a végeredmény, már megvolt az első két keverés, akkor éreztem, hogy ez az, amit én szerettem volna hallani a gyerekektől, hogy elmuzsikáljanak. Nagy szó a mai világban, hogy ilyen korú fiatalok ilyen népzenei CD-t adjanak ki – nyilatkozta Zombori Péter.

A Bodros Tamburazenekar Bodrosodik című CD-je megvásárolható Zentán a VMMI-ben és a zenekar tagjainál Adán, illetve a zenekar Facebook-oldalán privát üzenetben jelezhetik vásárlási szándékukat az érdeklődők.