2024. március 29., péntek

Félmilliárd eurós tervek

Politikai kérdésekről és a belgrádi metró megépítéséről is tárgyaltak Párizsban

Hagyományosan baráti államnak számít Franciaország és Szerbia, ráadásul mindkettő számára egyformán fontos a koszovói kérdés tartós rendezése is – hangzott el azon a párizsi találkozón, melyen Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök Emmanuel Macron francia államfővel tárgyalt a legaktuálisabb társadalmi-politikai kérdésekről. A szerb államfő tiszteletére ünnepélyes fogadást rendeztek az Élysée-palota előtt. Macron azt mondta, jól emlékszik még a szívélyes fogadtatásra 2019 júliusában Belgrádban, hiszen Szerbia ugyanolyan fontos Franciaországnak, mint Párizs Belgrádnak. A Nyugat-Balkánnal folytatott párbeszéd lényeges, s Szerbiának ezek között az országok között kivételesen fontos helye van, ez határozza meg a bilaterális kapcsolatokat is – értékelte Macron. Kitért arra is, hogy az Európai Unió tavaly új módszertant fogadott el Nyugat-Balkán gyorsabb integrációja érdekében, s azt mondta, örömére szolgál, hogy Vučić a kezdetektől kiállt az új metodológia mellett, és ezzel arról tett tanúbizonyságot, hogy fontosnak tartja az uniós közeledés politikáját, és ebben számíthat továbbra is Párizs hathatós támogatására. Mint mondta, Franciaországnak is érdeke, hogy Szerbia minél gyorsabban végrehajtsa a szükséges reformokat, és minél gyorsabban az EU tagállamává váljon.

Fontos részét képezte a tárgyalásoknak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd kérdése is. Macron teljes támogatásáról biztosította az EU párbeszéddel foglalkozó különmegbízottjának, Miroslav Lajčáknak a munkáját. Mint mondta, korábban tárgyalt a koszovói kormányfővel is, de Koszovóban ismét választások lesznek, így újra találkozik majd a leendő kormány vezetőjével.

Emmanuel Macron (Fotó: Beta/AP)

Emmanuel Macron (Fotó: Beta/AP)

– Bizalommal teli beszélgetést folytattam Vučić elnökkel a koszovói kérdésről. Szeretném üdvözölni azokat a lépéseit, amelyeket az elmúlt időszakban megtett a megoldás megtalálása érdekében. Olyan lépéseket, amelyek politikai kockázattal is jártak a számára. Innovatív javaslatok voltak ezek, s készen állok arra, hogy bármelyiket támogassam, amely kapcsán megállapodás születhet a felek között. Olyan kérdésről beszélünk, amely rendkívül lényeges Szerbia, de egész Európa számára is, hiszen európai problémának, megoldatlan helyzetnek számít. Támogatásomról biztosítok mindenkit, aki javítani szeretné a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokat. Örülök annak, hogy az irányt a tartós béke és stabilitás megteremtése jelenti, tudom, hogy a szerb államfő is ezen munkálkodik – értékelte Macron.

2028-TÓL KÖZLEKEDIK A FÖLDALATTI

A gazdasági kérdések kapcsán a legjelentősebb francia–szerb projektumokról esett a legtöbb szó: a belgrádi metró megépítéséről és a Nikola Tesla Repülőteret üzemeltető francia VINCI Airportsról. A metró kapcsán elhangzott, hogy immár készül a megvalósíthatósági tanulmány, hogy még 2021-ben elkezdődhessenek az építési munkálatok. Macron meglátása szerint Belgrádban 2028-tól közlekedik majd a földalatti.

Vučićtyal tartott egyébként a párizsi látogatás során Siniša Mali pénzügyminiszter is, aki arról számolt be, hogy a metró kivitelezése kapcsán létező ötletterveket is megismerték a francia fővárosban. Mint mondta, a projektum közös finanszírozás tárgyát képező értéke 454 millió euró. Bemutatták azt a hatféle szerelvényt is, amelyik közül választani lehet majd, ebből a jelenlegi párizsi tartózkodás ideje alatt hármat választanak ki az illetékesek, s végül maguk a belgrádiak szavaznak majd arról, hogyan is nézzen ki a metró. A legkorszerűbb automatizált metrója lesz 2028-ban a fővárosnak – értékelte Mali.

REPÜLŐTÉR, HULLADÉKTÁROZÓ

Macron a Vučićtyal közösen megtartott sajtótájékoztatóját baráti gondolatokkal zárta: „Ön tudja, hogy a francia nép őszintén kedveli Szerbiát, a történelem is bizonyította ezt, s bizonyossággal állíthatom, hogy Párizsban barátra lelt.”

Már a találkozó előtt Aleksandar Vučić megköszönte Macronnak az együttműködés fejlesztése iránt elkötelezett munkáját és erőfeszítéseit. Köszönetet mondott továbbá a francia VINCI társaságnak, amely korábban átvette a belgrádi repülőtér üzemeltetését, s már hozzá is kezdett az új egységek építéséhez. Ugyancsak jelentősnek nevezte a francia Suez cég beruházását is, mely hulladéktározót épít Vinčán.

MINDENT A KOMPROMISSZUMÉRT

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/AP)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/AP)

Vučić közölte, abban bízik, hogy Macron kedvező hozzáállása tovább fejleszti majd a két nemzet közötti kapcsolatokat, s nagy segítség lesz abban is, hogy rendezzék a fennálló politikai kérdéseket, amelyek egyelőre még terhet jelentenek a nyugat-balkáni régió számára.

Mint mondta, Belgrád és Pristina kapcsolatának kérdése nem könnyű, mindent meg kell tennie azért, hogy kompromisszumos megoldás szülessen, egy mindkét fél számára elfogadható végkifejlet. Franciaországban Szerbia őszinte partnerre talált, fejtette ki, s továbbra is nyíltan ismerteti majd a francia államfővel a Koszovóval kapcsolatos szerbiai politikai platformot, és nyitott marad Macron elnök javaslatai iránt is – nyomatékosította Vučić.

HELYÉNVALÓ A VAKCINAHARC

A tegnapi volt a francia és a szerb elnök tizenegyedik találkozója. Fontos pillanatban történt, hiszen 2022-ben Franciaország veszi át a soros uniós elnökséget, s abban az évben bizonyára fontos fejezetébe lép a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, de Szerbia európai csatlakozási folyamata is. Vučić Párizsban abbeli reményének adott hangot, hogy lehet még növelni a két ország közötti kereskedelmi mérleget is, mely most éves szinten 1,2 milliárd eurót tesz ki. A francia államfő elismeréssel szólt azokról az intézkedésekről, amelyeket Szerbia foganatosított a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. Mint mondta, teljesen jogosak az ország védőoltással kapcsolatos elvárásai, Párizs mindent megtesz, hogy az uniós csatlakozásra váró államok elegendő vakcinával rendelkezzenek. Vučić ezzel kapcsolatos követelései helyénvalóak és támogathatók – értékelte Macron.