2021. március 8., hétfő
GUNARAS

Ursula nővér, a vonalkövető robot

A gunarasi iskola sikere az informatika világában

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola csapata, a Gunarasi Gallok harmadik helyezést ért el az Edu Robotics Cup informatikai diákversenyen. A csapat felkészítő tanárát, Kókai Róbert informatikust, a versenyen szerzett tapasztalatokról kérdeztük.

Hanyadik alkalommal vettek részt a versenyen?
– Abszolút kezdők vagyunk, úgyhogy ez volt az első versenyünk. Mi csak a zentai táborban voltunk tavaly tavasszal, ott szerették meg a gyerekek a legórobotot. Nagy lelkesedéssel indultunk! Hatalmas köszönettel tartozunk dr. Námesztovszki Zsoltnak, mert ő az, aki ezt nagyon támogatja.

Milyen projekttel indult a csapat?
– Kids kategóriában indult a csapatunk, melynek tagjai Gál Szilárd, Horvát Noémi és Gere Kornél voltak. Kis csapatunk besegítői Zabos Dénes, aki színészi játékával, valamint Mirijić Anthea operatőri munkásságával segítette a csapatunk robotjáról szóló bemutatófilmnek a kivitelezését. A versenymunkánk neve Ursula nővér volt. Az ötlet magvát az öregedő lakosság képezte, egy olyan vonalkövető robotot készítettünk, amely a nagyinak odaviszi az orvosságot. Tehát odamegy a robot, akkor a nagyi alá teszi a színes lapocskát, és a megfelelő színű lap alapján a megfelelő színű gyógyszert hozza oda. Két színt használtunk, pirosat és kéket.
Örültek a helyezésnek?
– Persze, hogy örültünk! Egyetlenegy feltételünk, elvárásunk volt, hogy ne legyünk utolsók. Mint felkészítő tanár, próbáltam nem nyomás alá helyezni őket, hiszen általános iskolások. A gyerekek nagyon aktívak voltak. A tanárnak mindig ott kellett lennie a háttérben, hiszen egy összetett dolog került kivitelezésre. Mögöttük kell lenni, és segíteni, elmagyarázni azt, hogyan kell egy ilyen összetett dolgot végigcsinálni. Az összetett problémát kisebb lépésekre bontani, megoldani, és haladni tovább.

A díjazott diákok tanárukkal: Gál Szilárd (8. o.), Kókai Róbert, Gere Kornél (8. o.), Horváth Noémi (7. o).@kep2
A díjazott diákok tanárukkal: Gál Szilárd (8. o.), Kókai Róbert, Gere Kornél (8. o.), Horváth Noémi (7. o).@kep2


Mennyire érdeklődnek a diákok a robotika, a technika iránt?
– Nagyon nagy az igény! A műszaki és technológiai ismereteknek a hetedik osztályban elég komoly szerepük van. Persze, hogy nagy az érdeklődés, a cél az volt, hogy beinduljon az egész foglalkozás az iskolánkban. Szakkörön tudunk ezzel foglalkozni, nem hagyjuk abba, hanem fejlődünk tovább, hiszen a programozás terén mindig van mit tanulni.

 A gunarasi iskolába jelenleg 107 diák jár, a Szent Száva- napot az idén online tartják, tehát a diákok otthonról, a világháló segítségével kapcsolódnak be az ünnepi programba: három tanárnő készített ismeretterjesztő előadást és játékos feladatokat erre a napra. Csikós Hermina, a tanintézmény igazgatója azt is elmondta, hogy az utóbbi években nagyon sokat fejlődött az iskola a műszaki felszerelést illetően. Modern informatikai szaktanterem áll rendelkezésre, emellett minden tanteremben van számítógép, kivetítő, és öt okostábla is rendelkezésre áll, melyeket folyamatosan használnak a tanítás során. Az Edu Robotics Cup robotépítő versenyen elért eredmény is bizonyítja, hogy megfelelő  támogatással egy kis falusi iskola diákjai is lépést tudnak tartani az informatika világával.

Ursula nővér, a robot, amely a nagyinak odaviszi a gyógyszert
Ursula nővér, a robot, amely a nagyinak odaviszi a gyógyszert