2021. március 2., kedd
EU-CSÚCS

Még odébb a vakcinaútlevél

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevél – és esetleges jövőbeni használata – egyelőre csak az ötlet fázisában van, erre a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat ellenőrzésére van szükség – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-vezetők éjszakába nyúló tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a vakcinaútlevél kérdéséről úgy vélekedett, hogy az egészet több szempontból is meg kell vizsgálni, például egyértelmű választ kell kapni arra, hogy mennyi ideig ad védelmet az oltás, és vírushordozó lehet-e egy beoltott. Emellett jogi megfontolás alá esnek azok az esetek is, ha például valakinek nincs hozzáférése a vakcinához, vagy esetleg egészségügyi okok miatt nem oltható be. További kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése.

Von der Leyen szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb (sötétvörössel jelölt) kockázati kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma.

Von der Leyen megerősítette: nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát védetté tegye. Közölte továbbá, hogy az EU létrehozta saját oltóanyag-elosztó mechanizmusát abból a célból, hogy a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül vagy más módon az alacsonyabb jövedelmű országokba is eljusson a vakcina. Utóbbiak között a nyugat-balkáni államok is értendőek.

Az állam- és kormányfői értekezletet megelőzően, írásbeli eljárás útján az EU Tanácsa ajánlást fogadott el az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerésére szolgáló közös uniós keretszabályokról. A legfontosabb elemek között szerepel az antigén gyorstesztek és az RT-PCR-tesztek eredményeinek igazolása, és kölcsönös elismerése mellett a szabványosított és digitalizált adatok tagállamok közötti megosztása. Az ajánlás továbbá rendelkezéseket tartalmaz egy, a jövőben esetlegesen kialakuló világjárvány kihívásainak kezelésére is. Ez egyebek mellett az antigén gyorstesztek közös listájának rugalmassá tételét írja elő annak érdekében, hogy hozzá lehessen adni vagy eltávolítani azokat a teszteket, amelyek hatékonyságát a vírusmutációk befolyásolják.

Az EU tagállamainak vezetői egyetértettek a járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában, és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében. Charles Michel kiemelte, hogy az Unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása.

Michel közölte továbbá; a tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését. Leszögezték, szükség van az oltási kampányok felgyorsításására, a tapasztalatok megosztására. Az oltóanyaggyártóknak tiszteletben kell tartaniuk a megállapodásokat – emelték ki.

Von der Leyen a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a járvány továbbra is súlyos következményekkel jár, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai pedig aggodalomra adnak okot. Felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a vírusmutációkról és azok elterjedtségéről több információra van szükség, ezért a vírus genomjának meghatározásával kapcsolatos vizsgálok bevezetésére szólított fel.