2021. január 16., szombat

Csökken a fertőzöttek száma

A járványhelyzet Szabadkán továbbra is rendkívülinek tekinthető

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet csütörtöki jelentése szerint a járványhelyzet a tartomány egész területén továbbra is rendkívülinek tekinthető. Az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma továbbra is magas. Szabadka területén jelenleg 808 regisztrált aktív fertőzöttet tartanak számon.

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet csütörtöki jelentése szerint Szabadkán az elmúlt 24 órában 37 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A fertőzöttek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat, ám december hónapban körülbelül 3000 fertőzöttet regisztráltak, így a járványhelyzet városunkban továbbra is rendkívülinek számít. Erről dr. Nebojša Bohucki, az intézet járványügyi szakorvosa a Subotica.com hírportának a következőket nyilatkozta:

– Biztató, hogy végre megérkeztek a vakcinák. Az oltást először az egészségügyi dolgozók és a Gerontológiai Központban tartózkodó legidősebb polgárok kapják meg. Az elkövetkező időszakban pedig várhatóan azon 65 évnél idősebb polgárok is megkapják a védőoltást, akik saját otthonaikban élnek – mondta dr. Nebojša Bohucki.

(Gergely Árpád illusztrációja)

A járványügyi szakorvos a fentiekhez hozzátette, hogy a védőoltás javulást fog eredményezni, de ez nem egy éjszaka alatt fog megtörténni, ezért a polgároknak továbbra is tartaniuk kell magukat a járványügyi előírásokhoz, vagyis viseljenek maszkot, gyakran mossanak kezet, valamint kerüljék a tömeget és tartsák be a kellő szociális távolságot.

A Szabadkai Közkórház csütörtöki jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében az elmúlt 24 órában 50 vizsgálatot végeztek el. Tíz beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt hat, korábban a kórházban kezelt pácienst engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik.

A kórház Covid-részlegében összesen 92 betegről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegében öt beteget ápolnak, mind az öten gépi lélegeztetésre szorulnak.

Azon polgároknak, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, vagyis lázzal, légzési nehézséggel küzdenek, köhögnek, mellkasi fájdalmuk van, illetve nem éreznek szagokat és ízlelésüket is elveszítették, továbbra is a Szabadkai Egészségház két Covid-rendelőjében kell jelentkezniük. A Harambašić, valamint az Eugen Kumičić utcában lévő rendelő mindennap 7 és 22 óra között áll a páciensek rendelkezésére.