2021. január 19., kedd

Felkészültek a télre

A topolyai Komgrad Közvállalat hatáskörébe 121 kilométer útszakasz tisztítása tartozik

A topolyai kommunális közvállalat a november 1-je és április 1-je közötti időszakra bevezette a téli ügyeletet, arra az esetre, ha az időjárás következtében nehezen járhatóvá, netán járhatatlanná válnak az utak. A körülmények az elmúlt év utolsó két hónapjában nem tették szükségessé a beavatkozást, de a napokban csapadékosra, fagyosabbra fordult időben bizonyíthatták, hogy felkészültek a téli feladatok elvégzésére.

– A szolgálat operatív tervében részletesen felvázoltuk azokat a teendőket, amelyeket a rendkívüli esetekben kell elvégeznünk, megkönnyítve ezáltal a közlekedést azokban az utcákban, útszakaszokon, amelyek tisztítása a közvállalat hatáskörébe tartozik – nyilatkozta Domány Dudás Diana igazgatónő. – Ebben meghatároztuk azt is, hogy mely területek élveznek prioritást, hol a legfontosabb eltakarítani a havat. Összesen 121 kilométernyi út, utca, terület tisztítása tartozik a Komgrad hatáskörébe.

Ezek szerint legelőször a Csantavéri utat a vasúti átjárótól a karkatúri tyúkfarmig takarítják el mintegy 3 km hosszan, majd következnek az utcák, terek, illetve útszakaszok: a Corvin Mátyás, a Szent István, a Heroj Pinki, a Dr. Aleksandar Šijačić, a Széles, a Jovan Popović, a Branko Radičević, a Szent Illés tér, a Fő utca egy szakasza, a Vasa Pelagić és az Edvard Kardelj utca, a Vidovdan utca és a várost elkerülő Zentai és Becsei utat összekötő út, a Harcos utca, az áruház melletti és a Vajdasági Bank mögötti parkoló. Az említett városrészeken letúrják a havat, szükség szerint só és kőzúzalék keverékével szórják be az utakat, és arra kell ügyelniük, hogy ezeken a területeken ne legyen hosszabb a forgalomkiesés 4–6 óránál naponta.

Fontossági sorrendben a következő utcák tisztítását kell elvégezni: André István, Svetozar Miletić, Szent Száva, Lenin, Malom, Svetozar Marković, Zmaj Jovina, Bolyai Farkas, Karađorđe, Duna, Dr. Zoran Đinđić tér, Fruška gora, Május 1., Ifjúsági, a Plitvicei és Szarajevói és az Élmunkás utcák a Moravicai útig, illetve Karkatúrtól a Zentai útig. A második prioritási szakaszba tartozó területeken már csak a lejtős, emelkedős részeket szórják le, és itt a forgalomkiesés 6–12 órán át tarthat. Itt a 40 km/órás haladási sebességet kell biztosítani a járműveknek, téli felszerelés használata mellett.

A harmadik szakasz tisztítására csak az első két körzet takarítása után kerülhet sor. Ide tartozik a Moravicai út egy szakasza és a Karađorđevo felé vezető út, a Becsei út Kavillóig, a Bajsa–Duboka–Srednji Salaš szakasz, Moravicai út – Tomislavci a Duboka – Újcservenka útvonal a helységnévtábláig, illetve a Zentai utat a Becsei úttal összekötő 3 km-es út az Ipari negyedben. Itt lehetővé kell tenni, hogy téli felszereléssel 40 km/órás sebességgel közlekedhessenek a járművek.

A téli szolgálat vezetője, fő koordinátora Csorba Ottó. Négy ügyeletes, hat gépkocsivezető, hat terepi munkás és két autómechanikus váltja egymást ügyeletben. A géppark egy FAP hóekével és sószóróval felszerelt járműből, egy GEHL hótúróból és két árokásó-rakodó gépből, egy ULT-160-as munkagépből, egy hóekével felszerelt Belorus traktorból áll, illetve egy olyan jármű is a rendelkezésre áll, amellyel a terepet járják. Összesen 40 tonna só és 42 tonna zúzott kő várta a raktárban a télies időjárást.