2024. április 19., péntek

Felszólították Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az elnököt hivatalából

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője felszólította csütörtökön Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából, miután általa felheccelt hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét.

Schumer közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma "az Egyesült Államokkal szembeni lázadásnak minősül, amelyet Donald Trump szított". "Az elnöknek egy napot sem szabad tovább hivatalban maradnia" - szögezte le.
Schumer szerint Mike Pence alelnöknek és a kabinetnek kezdeményeznie kell Trump haladéktalan hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján. "Ha az alelnök és a kabinet elutasítja, hogy intézkedjen, úgy a kongresszusnak össze kell ülnie és alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kell felmentenie az elnököt" - fűzte hozzá.
Adam Kinzinger, Illinois republikánus párti képviselője is követelte Trump hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján.
"Minden jel arra mutat, hogy az elnök nemcsak kötelességétől, illetve esküjétől távolodott el, hanem magától a valóságtól" - hangsúlyozta Kinzinger Twitter-oldalán közzétett videójában.
Szavai szerint az elnök nem képes ellátni hivatalát, mert - mint fogalmazott - "nem egészséges"
Mint mondta, Trumpnak önként vagy nem önként, de át kell adnia a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzést.
Kinzinger az MSNBC hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy nem zárja ki egy Trump elleni esetleges alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment).
Az amerikai alkotmány 25-ik kiegészítése a hatalom átadásáról rendelkezik az alelnöknek, amennyiben alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát.
A hivatalából távozó Trump elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, ahol Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmének hitelesítése folyt. Négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és a hatóságok biztonságosnak nyilvánították az épületet, így a kongresszus folytathatta a munkáját, és csütörtökön hitelesítette Biden választási győzelmét.
Az amerikai hatóságok szerint négy ember életét vesztette, és a biztonsági erők legalább tizennégy tagja megsebesült a zavargásokban. Több mint ötven tüntetőt előállítottak.
Jeff Rosen ügyvivő igazságügyi miniszter bejelentette, hogy már csütörtökön vádat emelnek az erőszakos zavargás egyes résztvevői ellen. Hozzátette, hogy a szövetségi hatóságok folytatják a nyomozást és ennek kapcsán jelezte, hogy további őrizetbevételekre is lehet számítani.
"Az igazságügyi minisztérium mindent megtesz azért, hogy a kormányunk és jogállamunk elleni támadásért felelős személyeket a törvény teljes szigorával felelősségre vonja" - jelentette ki Rosen.