2024. március 29., péntek

Okospostaládát mindenkinek!

A topolyai Coder Club két csapata kiemelkedő helyezést ért el az online térben megrendezésre került Edu Robotics Cup informatikai versenyen

Az Edu Robotics Cup informatikai versenyre több mint százharminc csapat jelentkezett, ebből hatvanhárom csapat vajdasági volt. Minden csapat legfeljebb három versenyzőből és egy felkészítő tagból állhatott. A topolyai Coder Club két csapattal indult az Edu Robotics Cup Lego robotprogramozó versenyen, amelyen kiemelkedő sikereket értek el.
A verseny részleteiről Vörös Csabát, a Coder Club vezetőjét kérdeztük.
Hanyadik alkalommal vettek részt ezen a versenyen?
– Ezen a versenyen az idén először vettünk részt, mivel a World Robot Olympiad (WRO) idei megmérettetése elmaradt. Az idén ennek a világméretű versenynek a helyére lépett az Edu Robotics Cup (ERC), amelynek magyarországi és határon túli résztvevői is voltak.
A Coder tagjai melyik kategóriában versenyeztek?
– A Project Challenge Kids kategóriában, amelyben az általános iskola felső korosztálya versenyzett, kilencvennyolc ponttal az első helyen végeztünk az ötvennyolc csapatból. A csapat tagjai Mede Zalán, Nagy Máté és Barna Konstantin voltak, a csapatot jómagam vezettem. A Project Challenge Junior kategóriában, amelyben a középiskolás korosztály versenyzett, a Coder Club MindStrongs nevű csapata pedig a huszonkét csapatból a hatodik helyet szerezte meg. A csapat tagjai Urbán István, Ivan Stojanović és Milan Paripović voltak, a csapat felkészítője Nagy Alfréd, a Sat-Trakt vállalat programozója és a Coder Club egyik előadója volt.


Milyen feladatokat kellett teljesíteni a versenyen?
– Egy működő prototípus megépítése mellett, egy hatoldalas dokumentációt és bemutató kisfilmet is mellékelni kellett. A győztes csapatunk egy okospostaládát épített alapvetően legóelemekből és más mikroelektronikai eszközökből. A postaláda azért lett okosabb mint az elődei, mert levél vagy posta érkeztével e-mail-ben értesíti a tulajdonosát, ezenkívül számos egyéb lehetőséget is nyújthat a továbbfejlesztésre, mint például üzenet küldése, beépített kamera, digitális kijelző, csengő és akár napelemes tápegység formájában. Az okospostaláda ötlete teljesen egyedi és nem is találtunk más hasonló megoldást. A másik sikeresen szereplő csapatunk, a MindStrongs szerkezete pedig a napi folyadékbevitelre figyel oda, mégpedig egy vizes palackból tudja adagolni a pohárba az egy napra elegendő folyadékmennyiséget, valamint hangjelzéssel értesíti a felhasználót.
Mennyi idő állt rendelkezésre a prototípusok elkészítésére?
– A versenyre két hét állt rendelkezésre és ez alatt az idő alatt számos, előre nem látható problémára kellett megoldást találni. Mindkét csapatunk tagjai nagy elhatározással indultak neki a versenynek. Fáradhatatlanul igyekeztek az elképzeléseiket megépíteni, valamint programozással működésre bírni azokat.
Elégedettek az eredményekkel?
– Hatalmas sikernek érezzük, hogy ebben a népes mezőnyben sikerült első helyen végeznünk. A körülmények ellenére, amelyek minden csapatot érintettek, sok munkával, tanulással és elszántsággal sikerült ötleteinket megvalósítani. Nagy örömünkre a bírák is úgy döntöttek, hogy határozottan az első helyre érdemesnek értékelik a munkánkat – mondta végül Vörös Csaba, a Coder Club vezetője, és azt is elárulta, hogy jutalmul értékes, a további munkához hasznos ajándékot kaptak.