2024. április 27., szombat

A múlt igazságára épülő közös jövőkép

Szenttamáson tartották meg a dél-bácskai razzia központi megemlékezését

Az 1942-es razzia áldozatai előtt tisztelgő megemlékezéseknek nem a gyűlöletszítás vagy a revansizmus a célja – korábban sem ez volt, akkor sem, amikor a kommunista rendszer hazug testvériség-egységen alapuló gondolkodása ezt próbálta bemagyarázni –, hanem a történelmi tények elfogadása, az igazság kimondása, az áldozatok előtti kegyeletadás és a valódi megbékélés elérése.

Ezekkel a szavakkal fordult a jelenlévő hívekhez, tisztségviselőkhöz, leszármazottakhoz Irinej Bulović bácskai püspök tegnap Szenttamáson, a második világháború dél-bácskai áldozatainak emléket állító gyászmisén elmondott gondolataiban. Mint mondta, minden évben a razziának egy másik színhelyén tartják meg január 4-én a megemlékezést, mindegyik áldozat megérdemli azt, hogy saját településén gyászolják meg. Szenttamáson kevesebben haltak meg, mint más dél-bácskai településeken, ezeket a helyszíneket azonban nem szabad összehasonlítani: mindenütt ugyanolyan ártatlan áldozatok estek áldozatául a felfoghatatlan gondolkodásnak és eszmének.

Radivoj Debeljački, Igor Mirović, Irinej Bulović és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Radivoj Debeljački, Igor Mirović, Irinej Bulović és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Irinej püspök kiemelte: az elesettek áldozata nem volt hiábavaló, életüket egy olyan jövőért adták, amelyben intő jelnek számítanak a múlt történései, s arra szólítanak fel, soha ne engedjük megismétlődni azt, ami 79 évvel ezelőtt történt, sem itthon, sem régiónkban, sem a világ bármely pontján. A püspök szerint a „hóhérok" a maguk lelki üdvét semmisítették meg azzal, hogy másokat likvidáltak. Elsősorban öngyilkosok ők, s csak azután számítanak gyilkosnak – ebben az értelmezésben rajtuk több a sajnálnivaló, mint a bűntelenül kivégzetteken – állapította meg.
Szenttamás központjában, az ortodox templom előtt megtartott beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő kegyetlen, szervezett, tömegek életét kioltó bűncselekménynek nevezte az 1942-es razziát, melyben az ártatlan áldozatoknak csak az volt a „bűnük", hogy más vallásúak voltak vagy más nemzetiséghez tartoztak. Soha nem szabad megfeledkeznünk azokról, akiknek az életükkel kellett fizetniük, holott semmi rosszat nem követtek el – értékelte. A razziának – Mirović elmondása szerint – egy további fontos üzenete is van: mindannyian felelősek vagyunk a jövőért, egy olyan világnak a megteremtéséért, amelyben elképzelhetetlennek számít, hogy ehhez hasonló események történjenek. Nincs olyan ember, aki ne tehetne valamit azért, hogy megakadályozza az efféle tragédiákat és gonosztetteket. A kormányfő a megbékélés jelentőségéről beszélt, arról, hogy ma már Szerbia és Magyarország teljesen más jellegű kapcsolatokat épít. Mint közölte, évtizedekkel a történtek után a magyar és a szerb nép úgy döntött, hogy a jövőbe tekint, és közösen munkálkodik a jövő építésén.
– Ennek a közös jövőnek a múlt igazságain kell alapulnia. A visszaemlékezés éppen erre szolgál: intés, hogy szilárd alapokra kell emelni az új házat, azt pedig a közös terveknek, a keresztényi szeretetnek kell tartalommal feltöltenie. Azokra a történelmi pontokra kell összpontosítani, amelyek példaként szolgálhatnak a közös jövőkép kialakítása szempontjából is, amelyek fénycsóvaként világítanak és mutatnak utat – jelentette ki beszédében Mirović.
Büszkén tekintünk ma a kulturális sokszínűségre, ami térségünket meghatározza – mondta a helyszínen Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. A különböző kultúrájú és nemzetiségű emberek békés együttélése az, amit szavatolnunk kell a jövőben is, az áldozatokról pedig egyformán meg kell emlékezni, függetlenül attól, hogy melyik oldalon estek el – fogalmazott. Mint mondta, a szenttamási vérengzés – a számokat tekintve – kisebb méretű volt, de nem kevésbé kegyetlen, mint más településeken. Azokra az eseményekre emlékezünk, amelyekben csaknem négyezren haltak meg, sokukat megkínoztak, másokat koncentrációs táborokba hurcoltak, ahonnan soha nem tértek vissza – húzta alá.

A tartományi parlament nevében Pásztor István házelnök adózott az áldozatok emléke előtt (Ótos András felvétele)

A tartományi parlament nevében Pásztor István házelnök adózott az áldozatok emléke előtt (Ótos András felvétele)


A templomkertben az áldozatok emléke előtt adózva koszorúkat helyeztek el a felszólalók. A tartományi parlament nevében Pásztor István házelnök rótta le kegyeletét.