2024. március 29., péntek

Tisztálkodószerek házilag

A zentai Vass Edit műhelyében kézműves szappanok készülnek

A tél nemcsak hideget hoz magával, hanem szárazabb levegőt is. Ezt a bőrünk is megérzi, ezért ilyenkor még fontosabb, hogy megfelelő minőségű szappant és bőrápoló szereket használjunk. Egyre többen vannak azok, akik nem érik be a boltok polcain sorakozó termékekkel, ehelyett maguk készítik el a szappanjukat, vagy egy kézműves termelőtől vásárolják meg azt.

Vass Edit mintegy tíz éve foglalkozik szappankészítéssel

Vass Edit mintegy tíz éve foglalkozik szappankészítéssel

Vass Edit, a Clary vállalkozás tulajdonosa mintegy tíz éve készítette el az első szappanját, akkor még azért, mert a kislányánál allergiás tünetek jelentkeztek. Később ugyan kiderült, hogy ezt nem a fürdetéshez használt szerek okozták, a szappankészítést mégsem hagyta abba. Később, amikor a gyerekei nagyobbak lettek, szüneteltette a szappankészítést, de idén a Prosperitati Alapítvány pályázatának hatására úgy döntött, ismét belevág. Fölépítettek egy külön helyiséget a szappanfőzés számára, a pályázaton pedig alapeszközöket nyertek. Ezek majd tavasszal érkeznek meg, akkor fognak berendezkedni az új helyiségben. Edit egyelőre szappanokat árul, de később más termékeket is készít majd.

– Minden terméket be kell vizsgáltatni, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak. Mivel ez nem olcsó, ezért egyelőre csak szappanokat árulok, de később szeretnék testápolókat, különféle krémeket, szérumokat készíteni, esetleg sampont és tusfürdőt is.
A termékei azok számára készülnek, akiknek fontos az adalékmentesség és a környezettudatosság. Szerinte egyre többen válnak tudatossá ezen a téren, és látják be, hogy nem mindegy, mit kenünk a bőrünkre. Ő kecsketejes szappanokat készít, és a színezéshez is természetes anyagokat használ. A kínálatából bárki találhat számára megfelelőt: különböző színű és illatú, más és más bőrtípusra javasolt szappanok közül válogathatunk.

A szappankészítés alkotó jellegű elfoglaltság, ami nagyon szépen kiegészíti Edit racionálisabb énjét.
– Könyvelő vagyok, ez elég száraz tudomány, és nincs sok visszajelzés arról, hogy jól végzem-e a munkámat. A szappankészítés viszont kreatív, és sokan jelzik, hogy tetszik nekik, amit csinálok, örülnek a termékeknek. Jólesik létrehozni valamit, ami másoknak örömet szerez. Szeretem azt is, hogy kézműveskedhetek, és ugyan nekem a horgolás meg a kötés nem megy, de a szappankészítés bevált.

A szappankészítés komoly fölkészültséget igényel, ezért nem is való mindenkinek. Nemcsak a megfelelő eszközökre és hozzávalókra van szükség, de oda kell figyelni arra is, hogy senki ne sérüljön meg.
– Lúggal dolgozunk, ezért fontos a védőszemüveg, a kesztyű, a testet takaró öltözet használata. Tudni kell, hogy mennyi lúg mennyi zsírt képes elszappanosítani. Ezután kerülnek bele az olyan anyagok, mint a rózsaszínagyag vagy a fehéragyag, a rózsaolaj, a rózsaszirom, a kávé, a fahéj. Ha egyszer belekezdek, nem lehet félbehagyni, mert az összefőzött szappan hamar megkeményedik. Időben kell belekeverni a színező- és illatanyagokat, nem lehet közben elugrani bevásárolni. Ezután több hétig szárítani kell, hogy teljesen lejátszódjon a lúgosodás, és megfelelő legyen a szappan pH-értéke, illetve azért is, hogy a szappan kiszáradjon, és tovább tudjuk használni.