2021. március 6., szombat

Megkezdődik az immunizáció

Elsőként az idősek otthonainak lakói kapják meg a védőoltást

Ana Brnabić kormányfő és Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter lesznek az elsők, akik holnap, csütörtökön Szerbiában megkapják a Pfizer–BioNTech SARS-CoV-2 ellenes vakcináját a Torlak Virológiai Intézet helyiségeiben. Ezt követően azonnal megkezdődik a vakcináció, a bejelentések értelmében belgrádi és újvidéki idősek otthonaiban. Kedden 4875 adagnyi Pfizer–BioNTech vakcina érkezett Szerbiába, ez 2437 személy immunizációjára elegendő. Habár kedden még az volt az álláspont, hogy az immunizáció a jövő héten kezdődik meg, szerdán Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy mégsem kell addig várni. A köztársasági elnök nyilatkozatából az is kiderült, hogy az említett vakcinaszállítmány a kétoldalú egyeztetéseknek köszönhetően érkezett meg Szerbiába, amelyik a térségben elsőként jutott hozzá a Pfizer-BioNTech védőoltásához.

A következő év első hónapjaiban nagyjából 340 000 adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcinára számít Szerbia (Fotó: Beta)
A következő év első hónapjaiban nagyjából 340 000 adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcinára számít Szerbia (Fotó: Beta)

A Szerbiai Gyógyszerügynökség egyéb védőoltások mintáinak az elemzését is megkezdte, a remények szerint belátható időn belül még több oltóanyag érkezik az országba – emelte ki Aleksandar Vučić, mondván, hogy Szerbia a COVAX vakcinabeszerzési program keretében több mint 4 millió eurót fizetett be a létrehozott alapba.

– Fontos, hogy elsőként az idősek otthonainak a lakóit immunizáljuk, hiszen ha megvizsgáljuk a betegek és az elhunytak korosztálybeli eloszlását, azt látjuk, hogy java részük idősebb polgár. Azért kapják meg a védőoltást mindenki más előtt az államvezetés képviselői, mert ez jelzésértékű. A jövőben is úgy lesz, hogy amikor megérkezik egy-egy új vakcina, azt elsőként az államvezetés képviselői kapják meg – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Szerbia a szükséges mennyiségű védőoltás java részét a COVAX program keretében szerzi be, ám emellett kétoldalú tárgyalásokat is folytat, azaz megpróbálja magát feltalálni – emelte ki a B92 hírportál összeálltása szerint Aleksandar Vučić államfő, majd reményét fejezte ki, hogy 2021 januárjában megkezdődhet a tömeges immunizáció, amelynek keretében több százezer polgár kapja meg a koronavírus új típusa elleni vakcinát. Az államfő szinte biztos abban, hogy bizonyos állítások ellenére Szerbiának nem kell májusig várnia az érdemi vakcinaszállítmányra, mert mint kifejtette, „bízik Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikai biztosban, aki azt mondta, hogy igyekszik segíteni a Nyugat-Balkán országait a vakcina mielőbbi beszerzésében. Akármi is lesz, az államvezetésnek kötelessége, hogy minden erejével megpróbáljon minél több, akár máshonnan származó vakcinát beszerezni – nyomatékosította az államfő.

ELSŐKÉNT AZ IDŐSEKET IMMUNIZÁLJÁK

Ezt megelőzően a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára megerősítette, hogy a Nemzeti Immunizációs Koordinációs Testület által elfogadott és a Batut Közegészségügyi Intézet által kidolgozott immunizációs operatív terv értelmében elsőként az idősek otthonainak a lakóit oltják be, őket követően pedig az egészségügyi dolgozókat jelölték meg prioritásként. Az említett terv a jövőben bármikor módosulhat, ha ezt az éppen aktuális körülmények megkövetelik, azaz megtörténhet, hogy a jövőben más társadalmi csoportok élveznek elsőbbséget – tette hozzá Mirsad Đerlek.

– A Batut Közegészségügyi Intézet kimutatásának köszönhetően sikerült azonosítanunk azon idősek otthonait, amelyekben különösen sürgős megkezdeni az immunizációt. Ezek a legnagyobb idősek otthonai, hiszen ezekben különösen nagy a veszélye annak, hogy nagyobb számú személy fertőződjék meg a vírussal. Alapvető cél megakadályozni, hogy a vírus bekerüljön az idősek otthonaiba, de ha mégis megtörténik, akkor az, hogy ne kerüljön sor tömeges fertőződésre. Az idősek a tervek szerint helyben kapják meg a védőoltást, hiszen nagyon hosszú ideje vannak vesztegzárban, jobb, ha most sem hagyják el az otthonokat – taglalta Mirsad Đerlek.

Az államtitkár a folytatásban arra emlékeztetett, hogy Szerbia a Pfizer egyesült államokbeli gyógyszergyártóval 1,8 millió adagnyi vakcina beszerzéséről írt alá szerződést. Ez a mennyiség részletekben érkezik meg, a következő szállítmányban nagyjából 20 ezer – emelte ki Mirsad Đerlek. Mint hozzátette, a következő év első hónapjaiban nagyjából 340 ezer adagnyi Pfizer–BioNTech-vakcinára számít Szerbia. Ha lesz elegendő vakcina, következő körben az egészségügyi dolgozók immunizációja is megkezdődik, elsőként azoké, akik a Covid-rendszerben, azon belül pedig az intenzív terápiás részlegeken dolgoznak – mondta az államtitkár.

MINDENNEK VAN HATÁRA

Az előzetes bejelentések értelmében a köztársasági egészségügyi válságstáb pénteken ül ismét össze, várhatóan a héten valamelyest enyhített nyitvatartási szabályokról, valamint az újévi ünnepek ideje alatt hatályos intézkedésekről dönt. Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja az SZRTV-nek nyilatkozva azt mondta: szinte semmi esély arra, hogy a testület egészségügyi szakértő tagjai jelentős enyhítést javasoljanak. Mint hozzátette, van egy határ, amit a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai biztosan nem lépnek át. Emellett arra sincsen sok esély, hogy az idén szilveszterkor a megszokotthoz hasonlóan lehessen ünnepelni – húzta alá Srđa Janković, és mindenkit arra kért, hogy otthonában, családtagjainak a társaságában búcsúztassa az óévet. A szakértő szerdán is megismételte, hogy hétfőn sem az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértő tagjai javasolták a nyitvatartási korlátozások enyhítését, mivel értékelésük szerint ennek nem jött el az ideje. Ha már mégis ilyen döntés született, jelenleg az a legfontosabb, hogy ne kerüljön sor tömeges összejövetelekre – jegyezte meg Srđa Janković.

4426 FERTŐZÖTT – 51 ELHUNYT PÁCIENS

Ami a szerdán közzétett járványügyi jelentést illeti, ennek értelmében 24 óra leforgása alatt 16 617 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4426-nak az eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 26,64 százalék. A kedd és a szerda között eltelt 24 órában hivatalosan 51 Covid-páciens hunyt el, 2833 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,91 százalék. A kórházakban országszerte 9672 személyt gyógykezelnek, mesterséges lélegeztetésre 309 páciensnek van szüksége.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint előző nap a tartomány területén 1064 új fertőzöttet jegyeztek, 268-at Újvidéken. Az aktív esetszám Vajdaságban 40 470, Újvidéken 11 841, Pancsován 3700, Nagybecskereken 3200, Szabadkán pedig több mint 2200.

A szociális védelmi rendszer bennlakásos intézményeiben országszerte 1806 lakó (Vajdaságban 621) és 879 alkalmazott (Vajdaságban 284) fertőzött.