2024. április 25., csütörtök
Zentai járványhelyzet

A polgármester szerint lassul a terjedés üteme

Múlt pénteken Zenta község területén a koronavírus-járványra való tekintettel bevezették a rendkívüli helyzetet. Czeglédi Rudolf polgármester elmondta, hogy legutóbbi információjuk szerint 261 pozitív eset van a község területén, a kórházban pedig több mint ötven személyt ápolnak a fertőzés következtében. Hozzátette, hogy közülük nem mindenki zentai, hiszen az egész Tisza menti régióból hoznak ide betegeket. Azokat, akiknek pozitív lett a tesztjük, de nem szorulnak kórházi kezelésre, saját otthonukban helyezik karanténba. A polgármester valószínűsíti, hogy az ő családtagjaik önkéntes karanténba vonulnak.
A rendkívüli helyzetről elmondta, hogy a körzeti válságtörzzsel és a körzeti járványügyi intézettel egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy Zentán is szükséges annak bevezetése.
– A rendkívüli helyzet lényege, hogy a korábban meghozott intézkedések érvényben maradnak. Véleményünk szerint ha a helyi és országos szinten meghozott intézkedéseket az emberek betartják, akkor csökkenthető a fertőzés terjedése. Bízunk benne, hogy nem fog rá sor kerülni, de föl kell készülnünk a járványhelyzet rosszabbodására is. Ebben az esetben gyors döntéseket kell hozni, amit a rendkívüli helyzet bevezetése lehetővé tesz, hiszen ilyenkor sokkal gyorsabban, akár egy órán belül is tudunk reagálni mindazokra a dolgokra, amiket nem látunk előre.
Ezt a polgármester példával is illusztrálta: a tavaszi, országosan bevezetett rendkívüli állapot lehetővé tette, hogy közbeszerzés kiírása nélkül vásárolhassanak nagyobb mennyiségű fertőtlenítőszert, amit így tizenöt-húsz nap helyett mindössze egy nap alatt el tudtak intézni.
Új intézkedéseket községi szinten egyelőre nem vezetnek be, de arra kérik a polgárokat, hogy az érvényben lévő szabályokat most, az ünnepek közeledtével is tartsák be, szűk, családi körben ünnepeljenek.
– Személyes tapasztalatom, hogy a többség betartja az intézkedéseket. Néhányan úgymond hősködnek, de ők jóval kevesebben vannak. Úgy érzem, a terjedés lelassult, a napi esetszám növekedése a néhány héttel ezelőttihez viszonyítva enyhült.