2024. március 19., kedd

A szenátus republikánus vezetője gratulált Joe Bidennek

Az amerikai törvényhozás felsőházi republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden gratulált Joe Biden megválasztott elnöknek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek, megtörve ezzel a november 3-i elnökválasztás kimenetelével kapcsolatos hosszú hallgatását.

Joe Biden (Fotó: Beta/AP)

Joe Biden (Fotó: Beta/AP)

Csaknem tízperces beszédében nagyrészt Donald Trump republikánus elnök érdemeit méltatta. A szenátusban tartott felszólalásában a politikus elismerte, hogy a Demokrata Párt nyerte el a Fehér Házat. Joe Bident megválasztott elnöknek nevezve és az Egyesült Államok elnökét hivatalosan megválasztó elektori testület hétfői szavazására utalva azt mondta, az elektorok meghozták döntésüket.

„Ma gratulálni szeretnék Joe Biden megválasztott elnöknek, aki sok éven át a köz szolgálatának szentelte életét" – mondta McConnell. Ugyanakkor kiemelte, hogy más eredményt remélt a november 3-i elnökválasztástól.

„Minden amerikai büszke lehet arra, hogy országunknak első ízben van megválasztott női alelnöke" – tette hozzá.

McConnell arra hivatkozva, hogy Trumpnak joga van peres úton fellépni a választás eredményével szemben, eddig hallgatott a választás kimenetelét illetően.

Az elektorok hétfőn 306-232 arányban voksoltak Joe Biden demokrata politikusra, megerősítve ezzel a november 3-i választás eredményét.