2024. március 19., kedd

Az elektori kollégium megerősítette Joe Biden győzelmét

Megerősítette helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az Egyesült Államok elnökét.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (Fotó: Beta/AP)

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (Fotó: Beta/AP)

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges.
A Reuters hírügynökség Kalifornia állam 55 voksának beérkezését követően jelentette, hogy Biden egészen biztosan több mint 270 elektori szavazatot kapott. A voksokat hivatalosan január 6-án, két héttel az új elnök eskütétele előtt, a Kongresszus két házának együttes ülésén ismertetik, amelyen Mike Pence alelnök fog elnökölni.
Az elektori választás általában puszta formalitás az amerikai elnökválasztási folyamatban, ám idén kiemelt jelentőséget kapott, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét, széleskörű csalásokra hivatkozott, és több bírósági keresetet is benyújtott az eredmény ellen.