2024. március 19., kedd

Megemlékezés Románia első szabad városában

Tőkés László a román–magyar megbékélés szükségességére hívta fel a figyelmet az 1989-es forradalom 31. évfordulója alkalmából tartott temesvári rendezvény megnyitóján, kedden.

Tőkés László (Fotó: MTI)

Tőkés László (Fotó: MTI)

Az évforduló alkalmával az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), valamint az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja (PEMC) szervezésében tartottak megemlékezést a temesvári belvárosi református templomban, a rendszerváltó forradalom kitörésének helyszínén. A járványhelyzet miatt internetes közvetítésben tartották meg azt a konferenciát, mely a kisebbségek diktatúrában történt elnyomását vizsgálja.

Tőkés László nyitóbeszédében úgy értékelte, hogy a romániai magyar közösség és egyházainak kisebbségi elnyomatása meghatározó szerepet játszott a nemzeti kommunista Ceausescu-rezsim elleni lázadásban. Felidézte: 1989-ben a román kommunista hatalom megpróbálta egymásnak ugrasztani a többségi románokat és a kisebbségi magyarokat, ők azonban nem engedtek a nacionalista diverziónak, és példás módon összefogtak közös ellenségükkel, az ateista, nacionálkommunista diktatúrával szemben. Úgy vélte: Temesvár mintegy tíz etnikai és ugyanannyi egyházi közösség vallási-politikai szolidaritásának köszönhetően válhatott december 20-án Románia első szabad városává.