2024. március 19., kedd

Deutsch Tamás bocsánatot kért az Európai Néppárt tagjaitól

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő az EP néppárti képviselőcsoportjának címzett levélben kért bocsánatot a frakciót és vezetőjét bíráló kijelentéseiért, ugyanis - mint közölte - nem állt szándékában egyetlen képviselőt, a pártcsalád egyetlen tagját sem megsérteni. Az EP-képviselő erről Brüsszelben nyilatkozott kedden.

A képviselő azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy Othmar Karas néppárti EP-képviselő december elején a magyar politikus kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt uniós parlamenti frakciójából Deutsch Tamás azon nemrégiben tett kijelentése miatt, amely párhuzamba állította az EP néppárti frakciójának és a frakció vezetőjének, Manfred Webernek a jogállamisági mechanizmus melletti kiállását a 20. század önkényuralmi rendszereinek módszereivel.

Deutsch Tamás magyar újságíróknak kijelentette, a néppárt ereje az egységében és a sokszínűségében van, ettől tud a legnagyobb támogatottsággal bíró európai politikai pártként működni.

Amennyiben sokféleségén változtatni akar, akkor az ereje is gyengül - vélekedett. Szerinte a szerda esti néppárti frakcióülésen a korábbinál higgadtabb, nyugodtabb és józanabb tanácskozás várható az előterjesztésről.

„Mindenfajta félreértés elkerülése érdekében azt az összehasonlítást, amit használtam, a magam részéről visszavonom, hogy a bocsánatkérésem mellett ez további hullámokat ne gerjesszen a néppárton belül” – fogalmazott.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőinek egyetlen forgatókönyvük van a szerdai frakcióülésre vonatkozóan, mégpedig az, hogy továbbra is az Európai Néppárt képviselőiként folytatják az uniós parlamenti munkájukat – emelte ki.

Deutsch Tamás levelében kiemelte: nem állt szándékában senkit sem megsérteni.

Sem a képviselőcsoport vezetőjét, sem a frakció tagjait, sem pedig a politikai családot – írta.

„A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom" – fogalmazott.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a kialakult feszültségek feloldhatók és a frakció folytatni tudja munkáját az Európai Unió erősítése érdekében. Különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor az egységre minden korábbinál nagyobb szükség van – tette hozzá a politikus.