2024. április 26., péntek

Több millió videót törölt a Pornhub

A világ egyik leglátogatottabb felnőtt filmeket szolgáltató oldala, a Pornhub moderátorai több olyan tartalmat is átengedtek az addig szigorúnak mondott szűrőkön, amikben 18 éven aluli szereplők voltak, sőt nemi erőszakról készült felvételek is felkerültek – adta hírül múlt héten a New York Times.

A szereplők között volt olyan is, aki nem hogy nem egyezett bele abba, hogy róla szexuális aktus közben felvétel készüljön, de nem is tudott róla. Az Internet Watch Foundation jelentése szerint 118 ilyen került fel Pornhubra, ami bár elenyésző számnak tűnik, de törvénytelen és társadalmi szempontból is megengedhetetlen a gyermekpornográfia bárminemű terjesztése, ahogy a felnőttek ellen irányuló szexuális abúzusé is.

A Pornhub tulajdonosa, a Mindgeek közleményben reagált a New York Timesban megjelent elmarasztaló írásra, mondván, elutasítják azokat az általános támadásokat, amelyek összességében a pornó ellen irányulnak.

A botrány elharapódzását követően azonban a csatorna intézkedéseket foganatosított: frissítette fel- és letöltési szabályzatát, így csak regisztrált felhasználók tölthetnek fel tartalmakat, olyanok, akiknek a valós személyazonosságról a cég egy külső rendszeren keresztül meggyőződött.

A videómegosztó most újabb bejelentést tett: törli azokat a videókat, amelyeket nem egy partnere vagy egy hitelesített felhasználó töltött fel az oldalra – írja a hvg.hu a Vice-ra hivatkozva.

A portál szerint már most többmillió pornófilmet tettek elérhetetlenné. A Pornhub a következő napokban átvizsgálja a videókat, és az új szabályzat szerint dönti majd el, hogy melyiket távolítja el az oldalról.

A felnőttfilmes oldal képviselői állítják, most szigorúbb szabályok szerint működnek, mint bármely közösségi háló.

A hírek hallatán a csatornával kapcsolatban álló olyan pénzintézmények, amelyeknek hitelkártyáival kiegyenlíthették számláikat az oldal felhasználói, vizsgálatot indítottak, a Mastercard meg is szakította az együttműködést.

A botrány jelentős veszteséget jelenthet a cégnek. Bár a tartalmak jelentős része ingyen érhető el, exkluzív anyagokért és magasabb minőségű videókért a felnőttoldal havi 11 eurónyi összeget fizettet.

Csak 2019-ben több mint 42 milliárdan látogattak az oldalra, 6,83 millió tartalmat töltöttek fel, melyek időtartama összesen 169 év (!).

Arról nincsenek információk, mindeddig hány moderátort foglalkoztatott a Pornhub.