2024. május 10., péntek

Eredményekről, tervekről

Igazgatóbizottsági ülést tartott Kishegyesen a VANCSESZ – A járványhelyzet a szövetség munkájára is rányomta bélyegét – Megvannak a szervezet idei díjazottai

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének igazgatóbizottsága tegnap tartotta meg éves közgyűlését a kishegyesi Kátai-tanyán. Krizsán Vilmos, a szövetség elnöke elsőként arról számolt be, hogy szervezetük komoly elismerésben részesült.

– Szövetségünk egy elismerést kapott, a londoni székhelyű Company Wall Kft. 2020 megbízható szervezetének nyilvánított bennünket. Teljesítettük azokat a kritériumokat, amelyek a gazdálkodásra és a működésre vonatkoznak, és az egyik legkonkurensebb szervezetnek nyilvánítottak bennünket. Egy külön elismerő oklevelet kaptunk, amit az ülésen megmutattam az igazgatóbizottság tagjainak – mondta Krizsán Vilmos, majd arról is szólt, hogy az ülés első napirendi pontja a szövetség népesedési és családgondozási programjának az idei évi teljesítése volt.

– Ezt a programot a Magyar Nemzeti Tanács és a nemzetpolitikai államtitkárság is támogatja. Összegeztük, hogy az idei évben nagyon sok gondunk volt, elsősorban a járványhelyzet miatt, de ennek ellenére majdnem teljes egészében sikerült teljesíteni. Sajnos, van három olyan rendezvényünk, amit el kellett halasztani, de mindenképpen meg fogjuk őket tartani. Az egyik a nemzetközi népesedési konferencia, amelyen elsősorban magyarországi előadókra számítunk. A másik két későbbre halasztott rendezvényünk a díjkiosztó ünnepségünk és a Sajó Sándor Hazafias Versmondó Verseny. Reméljük, hogy a jövő év elején ezeket sikerül realizálni – fogalmazott az elnök, majd azzal folytatta, hogy ennek a programnak a része a nagycsaládos ház működtetése is, amely teljes mértékben megvalósult. Az iroda is működik és egy állandó munkatársat foglalkoztatnak. A ház elsősorban családbarát rendezvények szervezésével és családgondozással foglalkozik.

Az ülésen döntések születtek a szövetség idei díjazottairól is. Krizsán Vilmos ennek kapcsán elmondta, hogy még sok önkormányzat nem küldte vissza az általuk kiküldött kérdőívet. Emiatt nincs teljes képük az önkormányzatok munkájáról, így nem tudtak döntést hozni arról, hogy melyiket díjazzák. A döntéssel megvárják, hogy az összes kérdőív visszaérkezzen. A vállalkozások közül kettőt fognak díjazni, de csak a díjkiosztón fogják megnevezni őket, tudtuk meg az elnöktől. A legsikeresebb nagycsaládos egyesület az idén a horgosi Fészek Nagycsaládos Egyesület. Ez az egyesület tábort, családi napokat, nagycsaládos bált szervezett, valamint elvállalták, hogy házigazdái lesznek a szövetség következő házasság világnapi rendezvényének. A példamutató nagycsalád díjat ez alkalommal négy család kapja meg: a Dulić család Zentáról, a Bognár család Adáról, a Győri család Nagybecskerekről és a Sötét család Bácskossuthfalváról. A VANCSESZ az idén nyolc aranyoklevelet ítélt oda. Ezeket azok a szervezetek, intézmények kapják, amelyekkel a szövetség eredményesen együttműködött. A díjazottak között van a belgrádi Adra Adventista Jótékonysági Egyesület, a Vajdasági Agrár Egyesület Szövetsége, a Magdala Tájház Tornyosról és az Ökobecse Polgári Egyesület Óbecséről. Emellett négy olyan média van a díjazottak között, amelyekkel az elmúlt években nagyon jó kapcsolatot alakított ki a szövetség. Ezek az Újvidéki Rádió, a Hét Nap, a Pannon RTV és a Magyar Szó.

Az ülés harmadik napirendi pontja a szövetség tagszervezeteinek helyzete volt, számolt be az elnök. Ennek kapcsán készítettek egy részletes felmérést, amely feltérképezi a vajdasági nagycsaládos mozgalom helyzetét, az előttük álló fejlesztési lehetőségeket, az egyesületek belső tartalékait, és, hogyan tudja a szövetség támogatni őket a továbbiakban. Idáig Vajdaságban 23 nagycsaládos egyesület alakult, ezek közül 12 aktív és a szövetség tagja. Négy átszervezés alatt áll, négy megszűnt, három pedig nem tagja a szövetségnek, tudtuk meg Krizsán Vilmostól, aki arról is szólt, hogy a mostani pályázati rendszer hátrányosan érinti az egyesületeket. Korlátozva vannak az anyaországi pályázási lehetőségek, és ha nem nyernek, akkor nem kapnak eszközöket sem programra, sem működésre, sem eszközbeszerzésre.

Az ülésen beszéltek két nagyobb horderejű programról is, amelyek közül az egyik a gyermek foglalkoztatóház Horgoson, mondta az elnök. Ez a vadásztanya átalakításával hozható létre és a jövőben szeretnék részletesen kidolgozni ennek a tervét. A másik az ifjúsági és szabadidős központ ötlete Topolyán. Ez a topolyai 3+ nagycsaládos egyesület székhelyének problémájára is megoldást jelentene, de egyben az ifjúsággal való foglalkozásra is kiváló lehetőséget nyújtana, fogalmazott Krizsán Vilmos, majd végezetül arról is szólt, hogy az igazgatóbizottság ülésén a jövő évi tervek előkészítéséről is beszéltek.