2024. március 19., kedd

Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók

A Bristoli Egyetem és a kínai Harbin Műegyetem kutatói  cukros vízcseppekbe telepített fotoszintetikus algákkal hoztak létre olyan biogyárakat, amelyek karbonsemleges üzemanyagként felhasználható hidrogént termelnek.

Amikor a Bristoli Egyetem és a kínai Harbin Műegyem kutatói a kísérletekben ideális körülményeket alakítottak ki a vízcseppekben, az algák leálltak az oxigén termelésével, és helyette energiával megpakolt hidrogénmolekulákat állítottak elő – számolt be a kutatás részleteiről a qubit. hu.

A miniatűr gyárak egyelőre túl aprók ahhoz, hogy háztartásokat vagy autókat lássanak el üzemanyaggal, de a Nature Commubications portálján közölt tanulmány szerint a volumen növelésével hosszabb távon alkalmasak lehetnek arra, hogy jelentős mennyiségű fenntartható, tiszta energiát állítsanak elő.

A fotoszintézis során alapesetben a szén-dioxidból oxigén keletkezik, ám a végtermék hidrogén lesz, hogyha rengeteg algát sűrítenek össze egyetlen vízcseppben. Ennek oka: nem marad elég oxigén ahhoz, hogy tipikus fotoszintézis-reakciók menjenek végbe, ehelyett a hidrogéntermelő enzimek (hidrogenázok) veszik át az irányítást. Hogy ezt a folyamatot végképp bebiztosítsák, a kutatók „oxigénzabáló” baktériumokba is beburkolták az aprócska üzemeket, és így az algák még megbízhatóbban termelték a hidrogént.

„A vízcsepp méretű gyárak persze nem vetnek véget az energiaválságnak, és nem állítják meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését sem, de annyi potenciált máris látnak bennük a kutatók, hogy ha nagyobb léptékben hozzák létre őket, akár a hidrogén-üzemanyagcellák árát is lejjebb vihetik ” – idézte a tanulmány egyik szerzőjét, Stephen Mannt, a Max Planck Bristoli Mikrobiológiai Központ társigazgatóját az egyetem közleménye.