2024. március 28., csütörtök

Töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének szélei

Ez derült ki az A68a nevű jéghegyről készült, nagy felbontású felvételekből, amelyek szerint az objektumot repedések tarkítják.

A hullámok és a melegedő víz által állandó támadás alatt álló jéghegyről számos apró tömb szakad le – írja az MTI, a BBC-re hivatkozva.

Az A68a 2017-ben vált le a Déli-sarkvidékről, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart. Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának.

Az új, részletes felvételt a San Franciscó-i Planet cég készítette a jéghegyről a SkySats nevű űrszondaflottájával, amely 50 centiméteres részletességgel képes megfigyelni a Föld felszínét.

Az A68a, amely felülről úgy néz ki, mint egy ujjal mutató kéz, 4200 négyzetkilométer területű, és több száz milliárd tonna a súlya.

Ám mivel viszonylag kis – 200 méter vagy annál is kisebb – mélységbe merül, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat. A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

Nagy a veszélye annak, hogy a szárazföldön élő pingvinek és fókák nem jutnak majd elég élelemhez kicsinyeik etetéséhez, ha a jéghegy eltorlaszolja megszokott táplálékszerző útvonalaikat. 2004-ben, amikor az A38 jéghegy megfeneklett Déli-Georgia partjainál, számtalan pingvinfióka és fókabébi pusztult el a szigeten.

Bár a műholdas felvételek azt mutatják, hogy az A68a egyenesen Déli-Georgia felé halad, lehetséges, hogy elkerüli az ütközést. Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) távérzékelési és térképészeti szakembere úgy véli, hogy bármilyen forgatókönyv elképzelhető.