2024. április 18., csütörtök

Egyetlen nap maradt a Brexit-megállapodásra

Egyetlen nap maradt az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi megállapodás tető alá hozására. Mindkét fél ragaszkodik az álláspontjához, és arra számít, hogy nem fog megszületni az egyezmény.

Az egyik leginkább vitatott kérdés a halászat. A brit haditengerészet már arra is felkészült, hogy januártól járőrhajókat indítson az ország kizárólagos gazdasági övezetébe, és feltartóztassa az uniós országok halászhajóit. Brit értelmezés szerint ugyanis az EU korlátlan halászati hozzáférést kíván a brit területi vizekhez annak fejében, hogy a brit halászati szektor az átmeneti időszak után is hozzáférhessen az unió egységes belső piacához.

A nemzetközi kereskedelem számára katasztrofális lenne, ha a britek szabadkereskedelmi megállapodás nélkül zuhannak ki a szövetségből. Az Egyesült Királyság belépési pontjain, a Csatorna-alagútnál és Dover kikötőjénél már most is lassult a forgalom, a szigorú vámellenőrzések pedig óriási késlekedéseket okoznának januártól Boris Johnson brit miniszterelnök szerint azonban a no-deal nem tragédia:

„Nagyon-nagyon valószínű, hogy egy olyan megoldáshoz kell folyamodnunk, ami szerintem nagyszerű lenne az Egyesült Királyságnak. Január elsejétől pontosan azt fogjuk tudni csinálni, amit szeretnénk. Természetesen nem egészen ilyen megoldást szerettünk volna, de az ország fel tud készülni."

Boris Johnson mellett az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is úgy gondolja, hogy kevés az esély a megállapodás megszületésére. Abban mindkét politikus egyetért, hogy vasárnap döntést kell hozni, az egyezkedésre átmeneti periódus ugyanis december 31-én lejár.

A brit kormányfő azzal is megpróbálkozott, hogy kihagyja a folyamatból az Európai Bizottságot, és közvetlenül Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral tárgyaljon a vitás ügyekről. Uniós partnerei azonban ebbe nem egyeztek bele.