2024. március 28., csütörtök
EU-CSÚCS

Orbán: megvédtük a magyarok pénzét!

„Győzött a józan ész. Megvédtük a magyarok pénzét!" – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este Facebook-oldalán.

A Brüsszelben tartózkodó kormányfő videójában elmondta: megvolt az utolsó kör a magyar delegáció termeiben. Összejöttek azok a miniszterelnökök, akik a végső döntést meghozták. „Lefutottuk az utolsó kört is" – fogalmazott, hozzátéve: megvan a megegyezés.

A Facebook-ra feltöltött videóban látható, ahogy Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mark Rutte holland kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyeztetnek.
Orbán Viktor azt mondta: „mindenki az utolsó lapját is kijátszotta, minden tétet megtett, az ítélet megszületett". Úgy értékelt: „a legvisszafogottabban is azt kell mondjam, hogy győzött a józan ész".

„Győztünk, mert nehéz időkben, mint a járvány, a gazdasági válság, nincs ideje annak, hogy most folytassunk le olyan ideológiai, politikai vitákat, amik hátráltatnak bennünket a cselekvésben" – jelentette ki, hozzátéve: „győzött a józan ész", mert végül is Európa egységét ezzel a döntéssel sikerült megőrizni.

Ugyanakkor – mint kiemelte – mindenki tudatában van annak, hogy most egy szakasz zárult csak le. Vannak az asztalon olyan javaslatok, amelyek nem fognak tetszeni számos tagállamnak, például a magyaroknak sem – mondta a kormányfő, példaként említve a migrációt és a családellenes Brüsszel által eltervezett intézkedéseket.

„Lesz még baj bőven, de ma három dolgot mindenképpen elértünk" – hangsúlyozta.

„Megvédtük az európai alkotmányt, nem engedtük, hogy azt megkerüljék. Elhárítottuk azt a veszélyt, hogy költségvetési eszközökkel rákényszerítsenek a magyarokra olyan döntéseket, amiket mi nem akarunk meghozni és nem akarunk elfogadni. És végül megvédtük a magyarok pénzét, amely a következő évek gazdasági fejlődésénél jól jön majd" – fejtette ki Orbán Viktor.

„Szép esténk volt" – mondta a miniszterelnök, megjegyezve: be lehet hűteni a pezsgőt.