2021. január 21., csütörtök

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

Budapest továbbra is elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a kötelezettségeit, valamint adja vissza a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Tiltakozik és magyarázatot követel az ukrán féltől a magyar diplomácia amiatt, hogy ma – mint arról korábban beszámoltunk –, nem engedték be Ukrajnába Grezsa István magyar miniszteri biztost – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a minisztériumba kérették az ukrán nagykövetet amiatt, hogy a magyar politikust három évre kitiltották az országból arra hivatkozva, hogy Magyarország beavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba.

A tárcavezető rendkívül barátságtalannak nevezte a lépést azok után, hogy november elején a viszony normalizálásáról egyezett meg ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával.

– Ez nem illik ebbe a megállapodásba – fűzte hozzá.

Budapest továbbra is elvárja, hogy Kijev tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a kötelezettségeit, valamint adja vissza a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, Magyarország minden támogatást megad az itt élő ukrán közösségnek. Kifejtette: azt várja, hogy a magyar–ukrán együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapulna.