2024. április 18., csütörtök

Januártól vége a létszámstopnak – bizonyos megkötésekkel

2021-től legkevesebb három évig az eddiginél könnyebben lehet majd elhelyezkedni a közszférában – írja a Večernje novosti. A költségvetési rendszerről szóló törvény javaslata előirányozza, hogy bizonyos szinten feloldják a közalkalmazotti foglalkoztatás tilalmát, amely 2013 óta van érvényben.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Januártól az állami eszközök felhasználói külön jóváhagyás nélkül alkalmazhatnak munkaerőt határozatlan időre, illetve gyakornokokat meghatározott időre. Ezeknek a száma legfeljebb a 70 százaléka lehet azoknak a foglalkoztatottaknak, akiknek az előző évben bármilyen alapon megszűnt a határozatlan időre szóló munkaviszonyuk. Újdonság, hogy a jövőben a meghatározott időre munkaviszonyba lépő dolgozók száma – a gyakornokok kivételével – nem haladhatja meg a kollektíva állandó foglalkoztatottjainak 10 százalékát. Feltétel, hogy az új munkaerőt alkalmazó intézményeknek legyen elegendő eszközük a bérekre, adókra és járulékokra. Ha az eltávozottak 70 százalékánál többet szeretnének felvenni, ahhoz külön kormánybizottsági engedély kell.

2020 végéig még az a rendelkezés érvényes, mely szerint a közszektorban csak az erre alakult kormánybizottság engedélyével lehet új munkaerőt alkalmazni. A Pénzügymininisztériumban azt mondják, valójában már ez sem tilalom, az idén is már csupán óvatosságból tartották ellenőrzés alatt a foglalkoztatást.