2024. március 28., csütörtök
MOTOGP

Szezonzárás hazai sikerrel

A járvány miatt idén előtérbe került portimaói versenypálya a MotoGP naptárába is beugrott, így a Portugál Nagydíjon rendezték meg a királykategória egyéni pontversenye számára már tét nélküli szezonzárót, a rövidre szabott 2020-as bajnokság 14. fordulóját. A meglepetések éve számos szokatlan eredményt szállított, a finálé pedig remekül beilleszkedett ebbe a sormintába, hiszen ezúttal a KTM szatellitcsapatával az újonc Miguel Oliveira iskolázta le a mezőnyt, hogy hazai pályán ünnepelhessen győzelmet.

A Moto2-ben is lehet örülni a bajnoki címnek: Enea Bastianini (Fotó: Beta/AP)

A Moto2-ben is lehet örülni a bajnoki címnek: Enea Bastianini (Fotó: Beta/AP)

Augusztusi, ausztriai sikere óta Oliveira nem állt a dobogón, ezen a hétvégén azonban a kezdettől fogva ellenállhatatlanul vezetett: megszerezte a pole-t, a rajtnál kilőve azonnal pár másodpercre ellépett a riválisaitól, s végül senki által nem veszélyeztetve jutott el a kockás zászlóig, megszerezve önmaga és a Tech3 második győzelmét. A másik két dobogós helyen azonban csak az utolsó körben történt változás, ekkor sikerült megelőznie Jack Millernek Franco Morbidellit. A díjátadón így a KTM, a Ducati és a Yamaha ügyfélcsapatainak egy-egy versenyzője vehetett részt, remekül szimbolizálva ezt a különös évet, amelyben több márka gyári alakulatára is árnyékot vetett a partnercsapatok teljesítménye.

Az egyéni bajnokot persze a csak gyári csapattal rendelkező Suzuki adta, de az ő felemelkedésük is ugyanolyan váratlanul jött idén. A Portugáliába már behozhatatlan pontelőnnyel érkező Joan Mir mindenesetre rémes hétvégével zárta a szezont, csupán a 20. helyre kvalifikálta magát, koccant a rajtnál, végül pedig műszaki hiba miatt esett ki. A legnagyobb zuhanást azonban a szezont két győzelemmel indító, sokáig a vb-cím fő esélyesének tűnő Fabio Quartararo produkálta, aki gyenge év végi produkciójának következtében egészen a tabella 8. helyéig csúszott vissza a végelszámolásra.

2021-re számos ponton átalakul a mezőny: Quartararo, Miller és Oliveira is fellép jelenlegi márkája gyári csapatához, a Ducatival a port összerúgó Andrea Dovizioso ülés nélkül marad, az idén sérülés miatt távol maradt Marc Márquez pedig alighanem visszatér, hogy megpróbálja visszavenni a hatalmat az éveken át általa uralt sportban.

A két kisebb kategóriában eközben még csak most dőlt el a bajnoki címek sorsa többesélyes, fordulatos finálék során. A Moto3-ban három versenyző négy ponton belül zárt a tabella élén: a spanyol Albert Arenas lett a bajnok, hajszállal megelőzve azt a Tony Arbolinót, aki egy futamot amiatt volt kénytelen kihagyni, mert azonos repülőn utazott egy koronavírusossal, valamint a japán Ai Ogurát, aki úgy maradt a végsőkig harcban a címért, hogy nemhogy futamot nem nyert, de egyetlen kört sem töltött az élen az egész szezon során.

A Moto2-ben négy versenyző kezdte meg a futamot bajnoki esélyekkel, végül az olasz Enea Bastianini ötödik helyen befutva elegendő pontot gyűjtött a cím bezsebeléséhez. A tabella második helyén Valentino Rossi féltestvére, Luca Marini zárt – ő és Bastianini jövőre egyaránt fellépnek a MotoGP-be, ráadásul csapattársak lesznek az Avintia Ducatinál.

A Portugál Nagydíj végeredménye: 1. Miguel Oliveira (portugál, Tech3 KTM) 41:48,163, 2. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +3,1 másodperc hátrány, 3. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +3,2, 4. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +12,6, 5. Takaaki Nakagami (japán, LCR Honda) +13,3, stb.

A világbajnokság végeredménye: 1. Mir 171 pont, 2. Morbidelli 158, 3. Rins 139, 4. Dovizioso 135, 5. P. Espargaró 135, 6. Viñales 132, 7. Miller 132, 8. Quartararo 127, 9. Oliveira 125, 10. Nakagami 116 stb.