2021. december 3., péntek

Igazságos vakcinaelosztást terveznek a G20-ak

A világ húsz legjelentősebb gazdaságát tömörítő csoport (G20) vezetői ígéretet tettek arra, hogy finanszírozni fogják a koronavírus elleni vakcinák igazságos elosztását a világ országai között, hogy a szegényebbek ne maradjanak ki belőle.

(Illusztráció: pixabay.com)
(Illusztráció: pixabay.com)

A G20-csoport állam- és kormányfői a szaúdi fővárosban, Rijádban tartották volna kétnapos csúcstalálkozójukat, de a koronavírus-járvány miatt azt videóösszeköttetésen keresztül rendezték meg.

"Oroszország támogatja a csúcstalálkozó kulcsfontosságú döntését, hogy mindenkinek elérhetővé tegyük a hatékony és biztonságos vakcinákat. Kétségtelenül az egész emberiség tulajdonát kell képezniük az oltóanyagoknak. Oroszország kész arra, hogy ellássa a tudósaink által kifejlesztett vakcinákkal azokat az országokat, amelyeknek szükségük van rá” – magyarázta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az Európai Unió azt kérte a csoport országaitól, hogy az év végéig adjanak össze 4,5 milliárd dollárt a szegény országok járványellenes küzdelmére.

A G20-csúcs másik fontos témája az, miként lehet mérsékelni a pandémia gazdasági-társadalmi hatásait.

"Célzott beruházásokra van szükség a világszerte nehézségekkel küzdő egészségügyi rendszereknek, miközben támogatjuk a környezeti és társadalmi alkalmazkodást, hogy elkerüljük a további gazdasági összeomlást. Ez nyomasztóan nagy feladat, de Olaszország kész részt venni benne” - mondtaGiuseppe Conte olasz kormányfő.

A G20-országok közül kilenc – az Egyesült Államok, India, Brazília, Franciaország, Oroszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Argentína és Olaszország - azok közé tartozik, ahol a legtöbben fertőződtek meg a világon koronavírussal.

A világ legerősebb gazdaságaiban 225 millió munkahely szűnt meg csak a harmadik negyedévben.