2024. április 16., kedd

USA: súlyosbodik a járvány, bezár az összes iskola New Yorkban

New Yorkban bezár az összes iskola, miután a metropolisz egyes negyedei már október elején átálltak online oktatásra

A városvezetés döntése újabb megpróbáltatás a helyieknek, de a polgármester szerint nem volt más választásuk. Bill de Blasio azt magyarázta, hogy senki sem örül ennek, ők maguk is nagyon szomorúak, amiért most kárba vész minden erőfeszítésük, amit azért tettek, hogy az iskolák nyitva maradhassanak. Az új esetek számának növekedési üteme azonban elérte a 3 százalékot az elmúlt hét napban, úgyhogy kénytelenek bezárni az iskolákat a következő napokra.

A regisztrált fertőzöttek és a járvány miatti halálesetek száma szerinti rangsort egyaránt az Egyesült Államok vezeti már jó ideje és jelentős különbséggel. A járvány kezdete óta közel 12 millió fertőzött került nyilvántartásba, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a negyedmilliót is. Utóbbi majdnem duplája a sorban második India azonos adatának.

A megválasztott elnök, Joe Biden az eredmény kihirdetését követően azonnal munkába állította járványügyi csapatát, és ő maga is folyamatosan egyeztet szakemberekkel annak ellenére, hogy az elnöki hivatalt a legjobb esetben is csak január közepén veheti át.

Az Amerikai Orvosok Szövetségének elnöke, Susan Bailey arról számolt be, hogy a szövetség tagjai közösen fogalmaztak levelet Donald Trumpnak, és ebben arra kérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül és maradéktalanul bocsássa rendelkezésre a járvánnyal kapcsolatos összes információt Joe Biden csapata számára, hogy mielőbb elkezdhessenek dolgozni.

Donald Trump tartja magát ahhoz, hogy az elnökválasztást Biden csalással nyerte meg, úgyhogy egyelőre ragaszkodik hatásköréhez. Biden ezt nem kommentálja. A szenátus republikánus tagjairól azonban véleményt nyilvánított azon a videokonferencián, amelyen a frontvonalban dolgozókkal, vagyis orvosokkal és ápolókkal tanácskozott.

A járvány elleni védekezésre szánt plusz forrásokról beszélt mondván, hogy azokat a képviselőház már megszavazta, a pénzhez hozzá lehetne férni, de a szenátusban ülő barátaik egy része csak nem akarja elkölteni ezt a pénzt. Ő azt gyanítja, hogy a másik oldalon helyet foglaló barátai a szenátusban attól tartanak, hogy kapnának ezért a még hivatalban lévő elnöktől. Nagyon reméli, hogy ha majd az elnök távozik, nagyobb hajlandóságuk lesz megtenni azt, amiről ők maguk is tudják, hogy meg kell tenniük.

Az államok sorában legutóbb Ohio jelentett be kijárási korlátozást, illetve sokszorozta meg tesztelési kapacitását azért, hogy legalább helyben lelassítsa az új típusú koronavírus terjedését addig is, amíg a Fehér Ház élére áll ennek a küzdelemnek.