2024. május 14., kedd

Borzalmak a tanyán

Csaknem húsz kiéheztetett kutyát szabadítottak ki egy szállásról

Hatalmas felzúdulást okozott a szabadkai Anima állatvédő egyesület Facebook-oldalán hétfőn délután megosztott bejegyzés, amelyben arról tájékoztatják a közvéleményt, hogy egy „Čedo sintér”-ként ismert férfi két társával több kutyát gyűjtött össze egy kisteherautóba. A videóban látszik, ahogy kérdőre vonják a férfiakat, de az is szembetűnik, ahogy némelyik kutya menekülni próbál.

A későesti órákban újabb videó jelent meg az állatvédő egyesület oldalán, amely egy Tavankút melletti tanyán készült, ahova a feltételezések szerint az említett férfi elszállította a kutyákat. A tanyán több nagy testű, láncra vert, csontsovány állatot találtak, szemmel láthatólag rendkívül rossz fizikai és mentális állapotban.

Az Anima bejegyzése szerint az önkéntesek az esetről értesítették a rendőrséget és az állatorvosi felügyelőséget is. A rendőrök még az este folyamán kimentek a tanyára, ahol jegyzőkönyvet vettek fel. A tanyán 18 kutyát találtak, és az információk szerint a férfi egy további helyszínen is tart kutyákat.

Az Anima Facebook-oldalán arról is szót ejtenek, hogy a férfi nem ismeretlen az állatvédők előtt – állítólag több évtizede ismert a kutyákkal való kegyetlen bánásmódról. Az állatvédők több alkalommal is feljelentést tettek ellene, ezidáig azonban nem vonták felelősségre. A férfi korábban a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat alkalmazásában állt, de már hosszú ideje felmondást kapott, vagyis jelenleg nincs kapcsolatban a közvállalat menhelyével, áll az Anima oldalán, mivel az illetőt több kommentelő is a közvállalattal hozta kapcsolatba.

Az állatvédők elmondása szerint a rendőrség és a civilek nem tehetnek semmit az állatok érdekében, amíg az állatorvosi felügyelőség nem rendeli el a kutyák elszállítását a telepről.

Az esettel kapcsolatban a szélsőséges Leviatán Mozgalom is megszólalt, információik szerint a rendőrök őrizetbe vették a férfit és társait, de rövid időn belül szabadon bocsátották őket. A mozgalom képviselői feljelentést tesznek az ügyben.

Kedden a délutáni órákban érkezett a hír, miszerint a Leviatán aktivistáinak sikerült kimenekíteniük a kutyákat, és azok egy részét önkéntesek fogadták be. Az állatok nagy része állatorvosi ellátásra szorul.