2024. április 29., hétfő

Szigorúbb intézkedések

A kormány rendkívüli ülését követően Ana Bnabić kormányfő sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta, hogy újabb korlátozó intézkedések lépőnek életbe, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

Este 9 órától reggel 5 óráig zárva kell, hogy tartsanak az éttermek, kávézók, klubok, boltok és bevásárlóközpontok.  Az intézkedések nem vonatkoznak a gyógyszertárakra, a benzinkutakra és az ételkiszállításra.

Az intézkedések keddtől lépnek életbe és 15 napig, vagyis december elsejéig lesznek érvényben, amikor is a kormány eldönti, hogy szükség van-e a további szigorításokra.

Kijárási tilalmat egyelőre nem vezetnek be, ez lenne a következő lépés, de remélhetőleg erre nem kerül sor.

Igyekeznek egyensúlyt találni, annak érdekében, hogy a polgárokat se korlátozzák, a gazdaság is fenntartó legyen és az egészségügy is működjön.

A megoldás a vakcina, aminek köszönhetően visszatérhetnénk a normál kerékvágásba, de erre várni kell. Szerbiában az egyik legalacsonyabb a halálozási arány Európában a koronavírus miatt, csak pár ország előz meg minket. Ez elsősorban a felkészült orvosoknak és nővéreknek köszönhető. Még vannak szabad kórházi ágyak. Brnabić azt mondta, van elég felszerelés és teszt ahhoz, hogy el tudják látni az embereket. Szerbia az egyik legtöbb tesztet végzi el Európában.

A fertőzöttek számának csökkenésére persze még várni kell, de ezek az intézkedések hozzájárulhatnak, ahhoz, hogy kevesebb beteg legyen.

Az iskolákat továbbra sem zárják be. Jelenleg az általános iskolákban 39, a középiskolákban pedig 32 kovid pozitív eset van. A diákok és a tanárok betartják az intézkedéseket. Amint jelentik, hogy van pozitív eset, reagálunk.

A kormányfő továbbra is az intézkedések betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.