2024. március 29., péntek

Közönségdíjas lett A királynő dicsőségére

A 16. Szabadzóna fesztivál keretében a közönség egy csoportja november 5-e és 10-e között Belgrádban, Újvidéken és Nišben összesen 45 játék- és dokumentumfilmet tekinthetett meg. A nemzetközi és regionális bírálóbizottság, valamint a középiskolásokból álló zsűri díjazta az alkotásokat.

Döntésük alapján a nemzetközi válogatás legjobb angazsált filmje az amerikai Eliza Hittman rendezte Never, rarely, somtime, always (Soha, ritkán, néha, mindig) c. alkotás. A reginális filmek mezőnyében Georgisz Grikorakisz görög rendező Digger (Kubikos) c. filmje minősült a legjobbnak. A 14+ válogatás győztesévé Jeanette Nodahl dán rendezőnő Kød og blod (Vérfertőzés) c. filmjét nyilvánították. A Balkán horizontjai regionális válogatásban a román Radu Ciorniciuc rendezte Acasa, az otthonom c. alkotás Human Rights-díjat, Ivan Ramljak zágrábi rendező O jednoj mladosti (Egy fiatalságról) c. filmje pedig különdíjat kapott.

A Glory to the Queen (A királynő dicsőségére) c., osztrák–grúz–szerb koprodukciós film elnyerte a fesztivál közönségdíját. Tatia Skhirtladze grúz–osztrák elsőfilmjében, amelyet Anna Khazaradzével karöltve rendezett, a hidegháború idején Maia Chiburdanidze, Nana Alexandria, Nona Gaprindashvili és Nana Ioselian sakkozónők, grúz nagymesterek – a női emancipáció példaképei – életpályájának örömeit és küzdelmeit mutatja be, a karrierjüket Milunka Lazarević híres szerb sakkozónő és újságírónő, riválisuk és barátnőjük kommentálja. Jelentős számú hazai szakember, művész vett részt a film szerzői csapatában, a zenéjét Aleksandra Vrebalov nemzetközi hírnevű, újvidéki születésű komponista írta.

A fesztivál alkotásai megtekinthetők a Kinokauch platformon.