2024. március 29., péntek

Népdalkörök találkozója Gunarason

Kevesebb vendége volt az idei találkozónak – Szakmai tapasztalatcseréről és barátkozásról szólt az esemény

A gunarasi József Attila Művelődési Egyesület az idén hatodik alkalommal szervezte meg a népdalkörök találkozóját. A járványhelyzet miatt az eseményen ez alkalommal kevesebb vendég vett részt, mint a korábbi években. Brezovszki Szuzanna, a József Attila Művelődési Egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a találkozót azért hívták életre, hogy elmélyítsék a kapcsolatot a különböző egyesületek népdalkórusai között.

Színpadon a gunarasi citerás lányok (Lakatos János felvétele)

Színpadon a gunarasi citerás lányok (Lakatos János felvétele)

– Immár hatodik alkalommal szerveztük meg a népdalkörök találkozóját. Amikor belevágtunk ebbe, akkor még nem sok ilyen jellegű találkozó volt a környéken. Nagyon jó volt látni a többieket, meghallgatni, hogy hogyan dolgoznak, és ismerkedni velük. Részt veszünk mi a Durindón és hasonló rendezvényeken, de ott mindenki rohan a maga dolga után, és nincs olyan jellegű kapcsolatfelvétel, mint ezeken a találkozókon. Ez alatt a hat év alatt nagyon sok művelődési egyesület énekkarát hívtuk meg, és komoly baráti kapcsolatok alakultak ki. Tavaly csaknem 30 helyre hívtak bennünket, és mi is próbálunk mindenkit visszahívni. Nagyon pozitív élményeink vannak ennek kapcsán, és hatásunkra többen is indítottak hasonló találkozókat a környéken. Nagyon nehezen kezdtünk hozzá ehhez, de végül belejöttünk, és élvezzük ezt az egészet – fogalmazott a művelődési egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy az idén Bajsáról, Tornyosról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról és Zentagunarasról érkeztek vendégek. A találkozó létszámát a járványügyi előírások miatt korlátozták.

Brezovszki Szuzanna arról is beszámolt, hogy a művelődési egyesület három évvel ezelőtt alakította meg az ifjú citerások csoportját. Ehhez a Csoóri Sándor Program keretében kapott támogatást használták fel, s mára egy igazi csapat kovácsolódott belőlük. Öt lány játszik a csoportban, és ők is felléptek a mostani találkozón. A fiatalítás fontos az egyesület számára, így asszonykórusuk mellett létrehoztak egy kislánykórust is. Az egyesület Rozmaring asszonykórusa pedig majdnem egyidős magával a művelődési egyesülettel – tudtuk meg az elnöktől.

– 1978-ban indult a művelődési egyesületünk, és elsőnek a kézimunkacsoport alakult meg, majd rögtön az asszonykórus is. Azóta voltak kisebb-nagyobb megszakítások a munkában, főként a háborús időszakban, de az elmúlt 20 évben aktívan dolgoztunk. A kórus létszáma változó, mivel a régi tagok közül távoznak, szerencsére jönnek újak is. Jelenleg kereken 10-en énekelnek a csoportban. A 40 éves évforduló ünneplésekor két olyan tagot is felköszöntöttünk, aki már 40 éve kórustagok és énekelnek – mondta el Brezovszki Szuzanna.

A népdalkörök hatodik találkozóját Topolya község önkormányzata támogatta pályázati úton, ezenkívül az esemény létrejöttében a gunarasi helyi közösség is segítséget nyújtott.