2024. április 19., péntek

Különleges ajándékot kaptak a Rolling Stones-rajongók

Először került fel az internetre a Rolling Stones első fellépésének felvétele, amin a híres

Először került fel az internetre a Rolling Stones első fellépésének felvétele, amin a híres, Sympathy for the Devil című dalukat adják elő – adja hírül az origo.hu.

Korábban nem volt elérhető az interneten az a felvétel, amelyen a Rolling Stones először adja elő egyik legismertebb slágerét, a Sympathy for the Devil-t. A dal az 1968-as Beggars Banquet című lemezükre került fel, és ahogy a legtöbb számukat, ezt is Mick Jagger és Keith Richards írták. Az élő fellépés része volt az együttes 1968-as különleges tévéshow-jának, amit a The Rolling Stones Rock and Roll Circus címmel készítettek. A műsor lényege az volt, hogy Jaggerék jó pár zenész barátjukkal előadták a számaikat, és az egészet cirkuszi miliőbe ágyazták. Zenélt velük többek közt a Jethro Tull és a The Who is, és a műsor érdekessége, hogy soha nem került adásba. Végül jó harminc évvel később, 1996-ban adták ki – az abban az évben debütálő – DVD formátumban. A cirkuszi show elsődleges célja egyébként az lett volna, hogy megtámogassa az együttes Beggars Banquet című lemezét – írja a CoS.

A Sympathy for the Devil a Stones egyik leghíresebb száma, és ez az első felvétel arról, hogy Jaggerék színpadon előadják ezt a dalt. Keith Richards korábban azt nyilatkozta, hogy noha semmire nem emlékszik belőle, abban biztos, hogy nagyon élvezte a teljes show – nagyjából 36 órás – felvételét. A műsort Michael Lindsay-Hogg rendezte, aki később elmondta, hogy a Sympathy for the Devil-t hajnalban vették fel. A terve pedig az volt, hogy pusztán a zenekart fogja mutatni, így ahol tudta, kivágta azokat a snitteket, amelyeken látszik a közönség. A YouTube-on látható videóban, a 4:53-nál látható az extázisban rángatózó John Lennon, aki nem esett áldozatául a rendezői elképzelésnek. A felvétel egyébként azért is különleges, mert a cirkuszi mini koncerten játszik a zenekar akkori vezetője, az egy évvel később, 1969-ben meghalt Brian Jones is.