2024. május 7., kedd
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Mintha kijárási tilalom lenne...

Belgrád után az ország északi térsége a legveszélyeztetettebb

A koronavírus-járvány mind hevesebben terjed, ezért mindennél fontosabb, hogy megpróbálják enyhíteni a járványgörbe felfelé ívelését, azaz elérni, hogy ez ne történjen túlságosan hirtelen – fejtette ki sajtónyilatkozatában Srđa Janković immunológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja. A szakértő azzal érvelt, hogy ha sikerül lassítani a vírus terjedését, akkor nem kerül veszélybe az egészségügyi rendszer stabilitása, illetve a COVID-páciensek mellett a többi beteg ellátásáról is gondoskodhatnak.

Még nem késő megakadályozni a vírus robbanásszerű terjedését – emelte ki Srđa Janković, rámutatva, hogy a polgárok lakásaikba való „bezárása” hosszú távon fenntarthatatlan, egyebek mellett a szellemi egészség megőrzése miatt. Meg kell találni az egyensúlyt a járványügyi intézkedések, illetve korlátozások, valamint a mindennapi élet között – nyomatékosította Janković, majd a kollektív immunitás témájára tért ki, mondván, ennek a szintje továbbra is túl alacsony, így nem védelmezi a társadalmat.

Dr. Predrag Kon (Fotó: AP via Beta)

Predrag Kon szerint a belgrádiaknak úgy kellene viselkedniük, mintha este 7-től hajnali 5-ig kijárási tilalom lenne hatályban (Fotó: AP via Beta)

Predrag Kon epidemiológus szintén sokadszorra próbált az emberek lelkiismeretére hatni, arra kérve mindenkit – főképpen a belgrádiakat –, kerülje a tömegrendezvényeket, a következő két hétben mindenképpen. A belgrádiaknak úgy kellene viselkedniük, mintha este 7 órától hajnali 5-ig kijárási tilalom lenne hatályban, ha pedig valaki mégsem tudja elkerülni lakásának az elhagyását, viseljen mindenhol védőmaszkot – emelte ki Kon Facebook-bejegyzésében.

Nem indokolt a pánik, az ország kórházaiban van elegendő hely, és szinte elképzelhetetlen, hogy minden kapacitás betelik – fejtette ki a Prva Televíziónak nyilatkozva Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára. Mint hozzátette, a belgrádi COVID-kórházak közül a Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának, valamint a Dragiša Mišović központ kapacitásai telítettek, a Bežanijska kosa Klinikai-kórházi Központban 90 százalékban, míg a karaburmai kórházban 40 százalékban teltek be a kapacitások. Újvidéken a kapacitások 40 százalékban telítettek.

A járványhelyzetet értékelve a tisztségviselő közölte, továbbra is Belgrád a góc, ám a vírus mind feltartóztathatatlanabbul terjed az ország északi térségében. Az ország középső és déli régiójában egyelőre elfogadható a helyzet. A legszigorúbb korlátozásokat illetően, szerinte egyelőre nem rendelnek el kijárási tilalmat, ám ha a polgárok nem lesznek felelősségteljesek, ez sem kizárt.

A SARS-CoV–2 ellenes majdani védőoltás, vagy védőoltások, témájára kitérve Đerlek abbéli reményének adott hangot, hogy év végéig érkezik valamennyi Szerbiába a Pfizer gyártotta védőoltásból. Első körben az egészségügyi dolgozók, a katonaság és a veszélyeztetett csoportok kapják meg a védőoltást, amelyik mindenki számára ingyenes lesz – mondta Mirsad Đerlek.

A Szerbiában sokat emlegetett Pfizer-védőoltás kapcsán a The New York Times hasábjain néhány nappal ezelőtt megjelent írás szerint, a tervekkel ellenben a vakcina feltehetően mégis később válik elérhetővé a tömegek számára, még az USA-ban is – ha a tesztelés utolsó fázisa is sikeresen fejeződik. Ugyanezen írás szerint a gyártó az év végig legfeljebb 40 millió adagnyi védőoltást állít elő.

802 fertőzött – 7 elhunyt

A friss járványügyi jelentés szerint 7487 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 802 volt pozitív, a pozitivitás aránya 10,7 százalék. Lélegeztetőgépen 57 páciens van. Az utóbbi 24 órában 7 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 833-ra növekedett, a halálozási arány 1,69 százalék. Jelenleg 1242 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 352 657 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 49 205 eredménye volt pozitív. A B92 hírportál értesülései szerint 472 újonnan azonosított fertőzött belgrádi, míg második helyen, 99 fertőzöttel, Újvidék áll. Valjevóban 53 fertőzést jegyeztek.

Vučić: Ne zárják be a vendéglátóhelyeket

A koronavírus mind nagyobb fennakadásokat generál, a kórházakban egyre több pácienst kell elhelyezni – fejtette ki Aleksandar Vučić államfő, reményét kifejezvén, hogy a zimonyi COVID-kórház december 1-jéig elkészül. Olyanok is vannak, akik már 30 napja kórházi kezelésre szorulnak, mutatott rá, megjegyezve: „Nem óhajt arról beszélni, hogy ezeknek a pácienseknek a kezelése mennyivel többe kerül annál, mint amennyit átlagban egészségügyi biztosítás címén befizettek az államkasszába”. Vučić mindehhez hozzátette: „Arra kéri a válságstáb tagjait, hogy ne zárják be a vendéglátóhelyeket, mert azzal az állam jelentős költségvetési bevételektől esne el.