Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A gazdaság nem állhat le

Az év végéig biztosan nem lesznek nagyobb elbocsátások

B.em

2020. október 29., 17:02 >> 2020. október 29., 22:22

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A koronavírus-járvány az egész világ gazdaságára hatással van. Az elemzők a legtöbb ország esetében visszaesést prognosztizálnak, és igen kevés azon ágazatok száma, amelyet valamilyen szinten nem érint, illetve nem érintett a világjárvány. Szerbiában március közepén hirdettek rendkívüli állapotot, ami az egész ország, és így a gazdaság nagy mértékű leállását vonta magával. A Szabadkai Városi Jóléti és Gazdasági Tanács csütörtökön megtartott ülésének központjában a koronavírus-járvány gazdasági következményei álltak, illetve az, hogy ez mit jelentett a munkavállalók számára. A tanácsban a helyi önkormányzat, a munkaadók és munkavállalók, valamint az egészségügyi intézmények képviselői kapnak helyet. Az ülést követően a tanács több tagja is nyilatkozott a médiának.

Hugyi István, a Jóléti és Gazdasági Tanács ülésének elnöklője elmondása szerint a járvány okozta nehézségekre a szabadkai vállalatok időben tudtak reagálni.

Júniustól októberig folyamatosan nőtt a munkavállalók száma Szabadkán (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán nincs sok fertőzött, és örömteli az a hír, hogy a gazdasági aktivitás, amely jelentős részben az ipari parkokban folyik, nem csökken és folyamatos a munkavállalók számának emelkedése, illetve az emberek is térnek vissza a munkahelyükre. A munkavállalóktól kapott információink szerint a dolgozók többségét továbbra is vállalkozási, vagy meghatározott idejű munkaszerződéssel alkalmazzák. A járvány elején megtörtént, hogy a munkavállalóknak nem volt maszkjuk, nem volt lehetőségük betartani az egymás közötti távolságot, illetve nem állt a rendelkezésükre megfelelő közlekedési lehetőség. A munkavállalók több esetben a szakszervezetekhez fordultak segítségért, ezért felkerestük a munkaadókat, akiktől megtudtuk, hogy hiába szerettek volna maszkokat beszerezni, nem volt rá lehetőségük, szerencsére ez a probléma 7–10 nap alatt megoldódott. Emellett egy ideig a tömegközlekedés sem működött rendesen, viszont erre is sikerült rövid idő alatt megoldást találni. A mai ülésen elfogadtuk azt a kezdeményezést, hogy egy átiratot küldjünk a polgármesternek, amiben azt kérjük tőle, hogy a válságkezelő törzskarban, illetve az egyéb döntéshozó testületek munkájában vegyen részt a Jóléti és Gazdasági Tanács valamely tagja, hisz fontos lenne, hogy a munkavállalók érdekei is képviselve legyenek – fogalmazott Hugyi István, aki azt is elmondta, céljuk, hogy magasabb szinteken is vonják be a munkavállalók képviselőit a munkába, mert fontos, hogy a dolgozók biztonsága is biztosítva legyen.

Milan Jerinkić, a Szabadkai Munkaadók Egyesületének elnöke szavai szerint pillanatnyilag nincs ok az aggodalomra.

(Fotó: Gergely Árpád)

– A jelenlegi gazdasági helyzet nem ad okot aggodalomra. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a járvány első hullámát követően 393 munkanélküli jelentkezett be a munkaközvetítőhöz, akik egy része elveszítette a munkáját, de olyan is van közöttük, aki korábban nem állt alkalmazásban. Az államvezetésnek az első hullámban hozott intézkedései megmentették az ország gazdaságát. Júniusban a gazdaságunk kilábalt a gödörből, és a munkaerő iránti kereslet folyamatosan nőtt, egészen mostanáig. Most már érezhető a gazdasági szereplők aktivitásának csökkenése. Előrejelzéseink szerint az év végéig nem lesznek nagyobb elbocsátások – mondta a munkaadók egyesületének elnöke, aki emellett arról is beszélt, hogy várhatóan csak a következő év első hónapjaiban látják meg a koronavírus-járvány gazdasági következményeit.

Dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa a megelőző intézkedések betartásának fontosságáról ejtett szót.

– A járványhelyzet Szabadkán pillanatnyilag kedvező. Viszont tekintetbe véve, hogy az elmúlt héten ismét a megbetegedések számának növekedését regisztráltuk, a helyzet instabil. Az elkövetkező 1-2 hétben minden bizonnyal a fertőzések számának emelkedésével kell számolnunk. Hogy ez milyen mértékű lesz, az csak attól függ, hogy milyen mértékben tartjuk tiszteletben a megelőző intézkedéseket. Pillanatnyilag 18 aktív fertőzöttet tartunk nyilván. Enyhe tüneteket produkáló betegekről van szó, akik többsége 20 és 40 év közötti személy. A koronavírus-járvány ellenére alapvető álláspont az, hogy az élet nem állhat meg, és ugyanez igaz a gazdaságra is – fogalmazott a szakember.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége