2021. május 15., szombat

Anyanyelven a leghitelesebb!

A Magyar Szó együttműködési szerződést írt alá az Újvidéki Nyugdíjasok Egyesületével

A napilapunk az eddigiekben is kiemelten foglalkozott a nyugdíjasokkal, és a jövőben is első kézből, hitelesen kívánja tájékoztatni az idősebb korosztályt – emelte ki Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatónője tegnap az Újvidéki Nyugdíjasok Egyesületének székházában, ahol együttműködési szerződést írt alá a szervezet vezetőjével, Momo Čolakovićtyal.

Momo Čolaković és Ökrész Rozália aláírták az együttműködési szerződést (Tóth D. Lívia felvétele)
Momo Čolaković és Ökrész Rozália aláírták az együttműködési szerződést (Tóth D. Lívia felvétele)

Az eseményen az egyesület elnöke kiemelte, hogy a nyugdíjasok közösségének kiemelten fontos, hogy tagjaikat anyanyelvükön tájékoztassák az aktualitásokról.

– Nagyon fontos, hogy az Újvidéken élő több mint 72 ezer nyugdíjas idejében és megfelelően értesülhessen a jogairól, kötelességeiről és lehetőségeiről. Számunkra rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a Vajdasági RTV és a Dnevnik napilap mellett a Magyar Szóval is megerősítettük a kapcsolatainkat, hisz a nyugdíjasaink az anyanyelvükön tudnak leghitelesebben tájékozódni.

A Magyar Szó napilap a kezdetektől kiemelt figyelmet szentel a nyugdíjasok tájékoztatásának, a hatvanas évektől viszont külön oldalon is foglalkozik az idősebb korosztály problémáival és lehetőségeivel. A szerződés-aláírással tehát formailag is megerősítettük azt a küldetést, amelyet évtizedek óta végzünk – emelte ki az intézmény igazgatónője. 

Az ünnepélyes szerződés-aláíráson a Magyar Szót kiemelt fontosságú intézményként említették (Tóth D. Lívia felvétele)
Az ünnepélyes szerződés-aláíráson a Magyar Szót kiemelt fontosságú intézményként említették (Tóth D. Lívia felvétele)

Kiadványaink manapság főként a nyugdíjasok szociális helyzetével foglalkoznak, de igyekszünk számukra biztosítani a szórakozási lehetőségeket is – hangsúlyozta Ökrész Rozália.

– Már több mint hatvan éve külön oldalon foglalkozunk a nyugdíjasok helyzetével a napilapunkban. Ez 2007-ben még erőteljesebb formát kapott, és a jövőben is kiemelten kezeljük az idősebb korosztályt. Ők azok ugyanis, akik a mai napig szinte kivétel nélkül bizalommal lapozgatják a nyomtatott sajtót, így több téren is igyekszünk a kedvükben járni. Elsősorban a nyugdíjak alakulásáról érdeklődnek, így nagyon sokat foglalkozunk a különböző nyugdíjaztatási formák törvényes hátterével. A rovatuk mellett a naponta megjelenő mellékletekben is rendszeresen megszólítjuk az idősebb korosztályt. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy külön örömmel lapozgatják a szerdán megjelenő Filkót, csütörtökönként szívesen nézegetik a Tarka Világot, de a pénteki mellékletünket, a Gyógykalauzt is előszeretettel olvassák. A falun élő aktív nyugdíjasaink pedig a kedden megjelenő Magvetőt is szívesen forgatják. Számunkra fontos az is, hogy nagyon sok visszajelzést kapunk az idősebb korosztálytól, akik a mai napig hű olvasói a nyomtatott Magyar Szónak – mondta az igazgatónő.

Momo Čolaković az anyanyelven való tájékoztatás fontosságát emelte ki nyilatkozataiban (Tóth D. Lívia felvétele)
Momo Čolaković az anyanyelven való tájékoztatás fontosságát emelte ki nyilatkozataiban (Tóth D. Lívia felvétele)

Hozzátette, hogy örömmel tett eleget az Újvidéki Nyugdíjasok Egyesületének felkérésének, amelynek vezetői a legnagyobb lélekszámú kisebbség nyelvén is szólni kívánnak az igencsak tekintélyes létszámú tagságukhoz. Az újvidéki egyesületnek ugyanis jelenleg több mint 25 ezer tagja van: 47 helyen vannak jelen a város területén, és további három kirendeltség megnyitását is tervezik – tudtuk meg Momo Čolakovićtól.

– Tizenkilenc klubunk is van a város területén, illetve 10 olyan otthont is működtetünk, amelyekben az idősek közös tevékenységeket folytathatnak, találkozhatnak, barátkozhatnak. Erre a célra jelentős összegeket fordít a városi vezetés, így egy hónap múlva egy új otthont nyithatunk meg Tiszakálmánfalván (Budiszava), jövőre pedig megnyílhat a kátyi otthon és befejeződik a központi épületünk kibővítése is. Újvidéken a városi vezetőségnek köszönhetően létezik egy erős támogatási háttér, amely a nyugdíjasoknak különböző lehetőségeket biztosít. Több mint 50 együttműködési szerződést írtunk alá vállalatokkal, amelyek által a nyugdíjasaink engedményekben részesülhetnek. Amennyiben a tagjaink csak ezeket kihasználják, évente akár másfél havi jövedelmet is megspórolhatnak. Ez mellett minden évben mintegy 400 idős részesülhet gyógyfürdős kezelésben, amelynek költségét a városvezetés állja – sorolta az egyesület elnöke.

Čolaković elmondta azt is, hogy a városi szervezetekkel elsősorban a nyugdíjasok életszínvonalának növelését kívánják szorgalmazni. Szerbiában ugyanis több mint egymillió nyugdíjas él a létminimum alatt.

– Újvidéken több mint 10 ezer olyan idős korú van, akinek a havi jövedelme 15 ezer dinár alatt van. A legfontosabb feladatunk tehát a nyugdíj-biztosítási rendelkezések hatékonyabbá tétele. Az állami szervek már bejelentették, hogy jövőre foganatosítják a nyugdíj nagyságára vonatkozó törvényjavaslatot, így jelenleg nagyon fontos, hogy minden elemét pontosan kidolgozzuk. Főként azt szorgalmazzuk, hogy a jövőben az átlagnyugdíj értéke ne eshessen az átlagjövedelem 50 százaléka alá – hangsúlyozta az egyesület törekvéseit az elnök.

A célok ismertetése és a szerződés-aláírás mellett tegnap ünnepelték az újvidéki nyugdíjasok napját is, amelynek alkalmából megemlékeztek a közösség fennállásának 74. évfordulójáról.