2024. április 19., péntek

Nagy harcok, kurta mandátum

Ismertették, kik lesznek az új miniszterek

A politikai folytonosság kabinetje lesz az új szerb kormány, melyben azonban változások is lesznek – jelentette ki Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, köztársasági államfő vasárnap, azon a valamivel dél után befejeződött belgrádi sajtótájékoztatón, melyet a párt elnökségi ülése után tartott Ana Brnabić kormányalakítással megbízott kormányfővel közösen. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy kik lesznek az új miniszterek.

Ana Brnabić és Aleksandar Vučić a vasárnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

Ana Brnabić és Aleksandar Vučić a vasárnapi sajtótájékoztatón (Fotó: Beta)

A személyi kérdésekkel kapcsolatban Vučić kijelentette, nem volt teljes az egyetértés a párt elnökségi ülésén a miniszterek névsorát illetően, mégis nagy többséggel fogadták el a javaslatot. Nincs olyan miniszter, aki két mandátumnak megfelelő ideig, azaz nyolc évig irányította volna ugyanazt a tárcát, s most ismét megtartotta volna a pozícióját, amit megfelelő lépésként értékelt a változások pozitív hatásai miatt. Annak kapcsán, hogy a belgrádi sajtó közlései szerint az új védelmi miniszter „vigaszdíjként” kapta meg ezt a tisztséget az eddigi belügyminiszteri helyett, az államfő közölte, ezek semmilyen alappal sem rendelkező találgatásnak számítanak, a védelmi tárca egy fontos miniszteri pozíció, ahonnan maga előbb kormányfővé, majd köztársasági elnökké lépett elő.

Az SZHP elnöke bejelentette azt is, hogy hamarosan nagy változások következnek majd be pártjában, személycserékre is számítani lehet, lényegében már most is azt tették, magyarázta, hiszen a helyi önkormányzatokban az eddigi SZHP-vezetők mintegy fele helyett új személyeket neveztek ki. Megítélése szerint ez is bizonyítja, hogy a hatalmi párt továbbra is folytatni kívánja a reformpolitikát, s annak sikerére, nem pedig a tisztségeket betöltők megőrzésére koncentrál. Mint mondta, pártja jelölte ki a legtöbb párton kívüli személyt, nőt a kormányban létező tisztségek betöltésére az összes eddigi kabinet közül.

Vučić ismét erélyes harcot jelentett be a maffia ellen, úgy fogalmazott, az összes állami szervnek azon kell dolgoznia, hogy megadja a kegyelemdöfést az alvilágnak. Ebben a harcban, mint kiderült, nagyon számít Aleksandar Vulin új belügyminiszternek a segítségére, mert a kinevezéssel kapcsolatos, Brnabićhoz intézett kérdésre maga felelt inkább, mondván, saját javaslata volt ennek a váltásnak a megtevése.

Arról is nyilatkozott, hogy az ország számára életbe vágóan fontos kérdések tekintetében jó lenne teljes egységet kialakítani a pártok között, a különféle érdekek előtérbe kerülése miatt azonban erre nem számít. Cáfolta, hogy Belgrád elhagyná a Pristinával folytatott párbeszédet, mint közölte, az semmi jót sem hozna az ország számára, csupán vákuumot hagyna, melyet mások kihasználhatnának Belgrád kárára.

Vučić beszélt a koronavírus-járvány terjedéséről is. Aggasztónak minősítette a helyzetet, még akkor is, ha Európában szinte a legjobb eredményei vannak az országnak. Már 600–700-ra tehető a napi új azonosított fertőzöttek száma, a napokban azonban már az ezret is megközelíthetjük – mondta. Hozzáfűzte, hogy az ország hatalmas összegeket fordít az egészségügyre, épp ezért nagy a polgárok felelőssége, hogy az ajánlásoknak megfelelően viselkedjenek. Kitért arra is, hogy az egészségügyben dolgozók jövedelmét is érezhetően növelték, így ma egy ápolónő többet keres, mint 2012-ben egy kórházi szakorvos. Kijelentette, hogy a koronavírus elleni védőoltás mindenki számára ingyenes lesz, először az egészségügyi dolgozók vehetik majd azt fel.

A sajtótájékoztató folytatásában Ana Brnabić ismertette, kik állnak majd a jövőben a szerbiai minisztériumok élén, melyek számát 21-re növelték. Mint ismeretes, az új kormány mandátuma rövidebb lesz a kelleténél, mert legkésőbb 2022 áprilisában rendkívüli parlamenti választásokat tartanak a rendes államfőválasztással együtt.

KORMÁNYTISZTSÉG POLITIKUS NEVE
pénzügyminiszter Siniša Mali
gazdasági miniszter Anđelka Atanacković

mezőgazdasági, erdészetiés vízgazdálkodási miniszter

Branislav Nedimović
környezetvédelmi miniszter Irena Vujović

építészeti, közlekedésiés infrastruktúraügyi miniszter

Tomislav Momirović
bányászati és energetikai miniszter Zorana Mihajlović

kereskedelmi, idegenforgalmiés távközlési miniszter

Tatjana Matić
igazságügyi miniszter Maja Popović

államigazgatási éshelyi önkormányzati miniszter

Marija Obradović

emberjogi, kisebbségügyiés társadalmi dialógusügyi miniszter

Gordana Čomić
belügyminiszter Aleksandar Vulin
védelmi miniszter Nebojša Stefanović
külügyminiszter Nikola Selaković
európai integrációs miniszter Jadranka Joksimović

oktatásügyi, tudományos és

technológiai fejlesztési miniszter

Branko Ružić?

(nem megerősített)

egészségügyi miniszter Zlatibor Lončar
munkaügyi, foglalkoztatási és népjóléti miniszter Darija Kisić Tepavčević
családvédelmi és demográfiai miniszter Ratko Dmitrović
ifjúsági és sportminiszter Vanja Udovičić
művelődési és tájékoztatási miniszter Maja Gojković
a falvak megőrzésével megbízott miniszter Milan Krkobabić
tárca nélküli miniszter

Novica Tončev?

(nem megerősített)