2024. április 19., péntek

Ivica Dačić a házelnök

Kovács Elvirát választották meg a köztársasági képviselőház egyik alelnökévé

Nyilvános szavazással, a képviselők egyenkénti felszólításával választotta meg tegnap a köztársasági képviselőház Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP) elnökét a parlament élére. Dačić a kinevezését nagy megtiszteltetésnek nevezte, majd reményét fejezte ki, hogy a további együttműködés is sikeres lesz. A képviselők ezúttal döntöttek az alelnökök személyéről is, a hat alelnök között szerepel két kisebbségi párt képviselője is, mégpedig Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője, valamint Muamer Zukorlić, aki a Csak előre – Igazság és megbékélés Pártja – Macedón Demokrata Párt koalíciós listával került a parlamentbe.

Ivica Dačić az újságírók gyűrűjében (Ótos András felvétele)

Ivica Dačić az újságírók gyűrűjében (Ótos András felvétele)

A tizenkettedik összetételű parlament első ülésének folytatására tegnap került sor, több mint 80 nappal azután, hogy a választásokat követően, augusztus 3-án hitelesítették a parlamenti pártok képviselőinek mandátumát. Az ülés napirendjén a parlament elnökének, alelnökeinek és a főtitkárának megválasztása szerepelt, és a házelnök posztjára egyedül Ivica Dačićot jelölték. Már az ülés elején vita alakult ki elsősorban a Sulejman Ugljanin SDA Sandžak listájának képviselői és az SZSZP képviselői között. Az SDA Sandžak képviselői ugyanis kritikával illeték Dačićot, elmondták, ő azok közé a politikusok közé tartozik, akik a kilencvenes években véres háborút folytattak az akkori Jugoszlávia területén, majd közölték, nem támogatják jelölését, és indokként a koszovói albánok tömegsírjai feltárásának elmulasztását hozták fel. Feltették azt a kérdést is, miért kellett több mint 80 napot várni, hogy folytatni tudják az augusztus 3-án megkezdett első ülést.

Ez a vita meglehetősen elnyúlt, de miután lecsengett, egyes képviselők méltatták Dačićot, párttársai elsősorban politikai jártasságára és emberi minőségére hívták fel a figyelmet, sőt kritikát is intéztek a többségi Szerb Haladó Párt felé, mert szerintük Dačić jobban megérdemelte volna, hogy a kormány tagja maradjon, mint Ana Brnabić, hiszen külügyminiszterként jelentős eredményt tud felmutatni. A vita során Dačić rövid időre elhagyta az üléstermet, és Ana Brnabićnak átadta külügyminiszteri megbízatását. Az új miniszter megválasztásáig ugyanis a kormányfő tölti be ezt a feladatkört is.

Maja Gojković volt házelnök, az SZHP képviselője rámutatott, nehéz feladat vár a parlament elnökére a következő időszakban. Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Dačić csaknem 30 éves politikai tapasztalata sokat ad majd a parlamentnek.

– Most először fordul elő, hogy egy hivatalban levő pártelnök, mégpedig a második legerősebb párt, a legnagyobb támogatással rendelkező párt elnöke lesz a parlament elnöke. Ráadásul egy olyan ember, aki 28 éve aktív részese a belpolitikai és külpolitikai eseményeknek. Volt már kormányalelnök, belügyminiszter, külügyminiszter és több ciklusban parlamenti képviselő, pontosan tudja, hogy a parlament milyen szerepet tölt be, hogy ez a legmagasabb képviseleti szerv az országban, illetve az egyetlen törvényhozó hatalom. Meggyőződésem, hogy megválasztása azt fogja eredményezni, hogy a parlament élni fog az alkotmány adta lehetőségekkel, hatásköreivel és hogy a parlamentnek a befolyása, súlya megnő a szerbiai politikai rendszeren belül – nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint. Rámutatott, Dačić házelnöki jelölése nem személyes kérdés, nem Dačićnak szól, hanem az ő tapasztalatának és jelenlegi pozíciójának, bár ő maga sem számított erre a jelölésre. Súlytalanná vált a parlament az elmúlt években és ezen Dačić némileg változtathat.

Dačić mellett az alelnöki pozícióban többek között helyet foglal majd Kovács Elvira is.

A VMSZ köztársasági képviselői (Ótos András felvétele)

A VMSZ köztársasági képviselői (Ótos András felvétele)

– A vajdasági magyarság szempontjából ez egy jelentős hír, mert a szerbiai többpártrendszer bevezetése óta az elmúlt 28 évben a 61 parlamenti alelnökből, mindösszesen hárman voltak valamely nemzeti kisebbségnek a tagjai. Ilyen szempontból ez egy jelentős újítás, és amikor két-három hónappal ezelőtt beszélgettünk erről, akkor mondtam a Magyar Szó olvasóinak is, hogy nem fogunk alelnöki helyet kérni. Azonban elfogadtuk, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség frakciója a negyedik legszámosabb, legerősebb a köztársasági képviselőház jelenlegi összetételében. Ilyen összefüggésben jár a alelnöki hely. Ha viszont figyelembe vesszük azt, hogy Kovács Elvira a hatodik mandátumban képviselő, több mint 13 éve, akkor azt gondolom, hogy ő jó parlamenti alelnök lesz – hangsúlyozta Pásztor.

Kérdésünkre reagálva, miszerint Aleksandar Vučić csupán 18 hónapot adott ennek a parlamenti összetételnek a munkára, Pásztor Bálint rámutatott, nem számít dinamikusabb munkára, mint eddig.

– Mindig a kormány diktálja a tempót, vagyis attól függ a képviselőház munkája is, hogy milyen lesz a kormány, milyen erőteljes jogalkotási elképzelései lesznek. Azt, hogy 18 hónapig tart-e a mandátum, majd meglátjuk. Az előző években is úgy működött a parlament, hogy folyamatosan lebegtették annak lehetőségét, hogy előrehozott választások lesznek, vagyis soha nem úgy működött, hogy beültek a képviselők a terembe és tudták, hogy megbízatásuk négy évig fog tartani. Én nem látok nagy különbséget a korábbi időszakokhoz képest – emelte ki a VMSZ frakcióvezetője. Hozzátette, nem tartja reálisnak, hogy négy év munkáját másfél év alatt el lehet végezni, miközben a járványhelyzet is csak hátráltat.