2021. január 23., szombat

A jövő zálogai

Megkötötték az ösztöndíjszerződéseket az egyetemisták az MNT-vel

A Magyar Nemzeti Tanács 2011 óta valósítja meg a komplex ösztöndíjprogramját. Ennek segítségével azokat a vajdasági magyar fiatalokat támogatja, akik az itthoni továbbtanulás mellett döntenek.

Csoportkép az ösztöndíjasokkal (Fotó: Gergely Árpád)
Csoportkép az ösztöndíjasokkal (Fotó: Gergely Árpád)

Az MNT ösztöndíjprogramja nemcsak az ösztöndíj folyósításában, az Európa Kollégiumban való bentlakásban segíti a hallgatókat, hanem a sikeres felvételiig elvezető úton is. Ide tartozik a szerb nyelvi kurzus és a felvételi felkészítő is. Nemcsak az alapképzésen tanuló hallgatókat támogatják, hanem a mester- és a doktori képzésen levő fiatalokat is.

Az MNT ösztöndíjasainak ünnepélyes szerződéskötését pénteken délután a szabadkai Városháza dísztermében tartották. A szerződéseket az elsőévesek és a demonstrátori ösztöndíjban részesülő hallgatók írták alá. Az eseményen jelen volt Pálinkás Gábor Magyarország Belgrádi Nagykövetségének első beosztott konzulja, dr. Kaizinger Tibor Magyarország szabadkai főkonzulátusának első beosztott konzulja, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, parlamenti frakcióvezetője és Szabadka város képviselő-testületének elnöke, Vicsek Annamária parlamenti képviselő, Nyilas Mihály a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány elnöke, dr. Bagi Bojan a VMSZ tartományi képviselőcsoportjának vezetője, Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, dr. Ivanović Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, dr. Lengyel László, a Szent István Egyetem zentai konzultációs központjának igazgatója, Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója, Dudás Károly, a CMH Egyesület elnöke, Halasi Ágnes, az oktatásügyi minisztérium zombori iskolaigazgatósága szabadkai kihelyezett irodájának tanügyi tanácsosa, Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke, Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, továbbá az MNT tagjai és bizottságainak elnökei is.

Megtelt a szabadkai Városháza díszterme (Fotó: Gergely Árpád)
Megtelt a szabadkai Városháza díszterme (Fotó: Gergely Árpád)

Elsőként Jerasz Anikó köszöntötte a megjelenteket.

– Ha mindazok itt lennének most, akik az elmúlt években részesültek a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjában, akkor több mint négyezer fiatal lenne velünk. Olyan fiatal értelmiségiek, akik felvállalták és teljesítették a kihívásokat. Álmaikra összpontosítanak, küzdenek, tanulnak, közösséget építenek és büszkék anyanyelvükre – emelte ki beszédében Jerasz Anikó. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a felsőoktatási ösztöndíjprogramhoz 290 elsőéves és 70 demonstrátori ösztöndíjas hallgató csatlakozott. Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt években több mint 4000 fiatalt tudott ösztöndíjban részesíteni. Az ösztöndíj elegendő ahhoz, hogy a fiatalok teljes egészében a tanulásnak tudják szentelni az idejüket, hiszen nincs szükség arra, hogy a tanulmányaik mellett vagy helyett munkát vállaljanak.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy az ösztöndíjasok Szabadkáról, Topolyáról, Adáról, Zentáról, Óbecséről került ki, de szép számban vannak újvidéki és magyarkanizsai egyetemisták is. A legnépszerűbb kar az idén a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Közgazdasági Kar, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar és a Műszaki Tudományok Kara volt.

Jerasz Anikó és a hallgatók (Fotó: Gergely Árpád)
Jerasz Anikó és a hallgatók (Fotó: Gergely Árpád)

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelében köszöntötte az ösztöndíjasokat.

Az ünnepi műsor során Babits Mihály Áldás a magyarra című versét hallhattuk Dudás Norbert, az MTTK elsőéves hallgatójának előadásában. Jenován Flórián, az újvidéki Művészeti Akadémia másodéves hallgatója zongorán előadta Rahmanyinov Zenei pillanatok című művét. Ezután kupuszinai népdalokat énekelt Csernai Panna, az MTTK elsőéves hallgatója. A műsort Muhi Melinda vezette. Az szerződések aláírása után okleveleket osztottak ki a múlt év legsikeresebb hallgatóinak és az őket segítő tanároknak. Később Borsits Alex okleveles ösztöndíjas osztotta meg alkalmi gondolatait a közönséggel. A többi ösztöndíjas a Városháza előcsarnokában írta alá a szerződést.

Az ösztöndíj aláírásának pillanata (Fotó: Gergely Árpád)
Az ösztöndíj aláírásának pillanata (Fotó: Gergely Árpád)

A királyhalmi Gulyás Oldal Natália a szabadkai Közgazdasági Kar elsőéves hallgatója. Úgy gondolja, hogy az ösztöndíj hatalmas segítséget jelent, és nagyban hozzásegíti a tanulmányaihoz.

– A legfontosabb számomra az, hogy mindenem meglegyen az egyetemen, így tankönyvekre, tanfelszerelésre, a kollégiumi szállásra és a hétvégi hazautazásra költöm a kapott összeget. A felvételire való felkészülésben nagy segítség volt számomra a Breki portál és a felkészítő tanfolyamok. Ezek segítségével sokkal jobb eredményt tudtam elérni – emelte ki Gulyás Oldal Natália.

A bácskossuthfalvi Tóthpál Réka a szabadkai Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karon kezdte meg tanulmányait.

– Szerintem az ösztöndíj minden hallgatónak sokat segít. Nagyon örülhetünk neki, hogy ezt megkapjuk. Akár kollégiumi bentlakásra vagy a lakás költségeire is fordíthatjuk, illetve bármilyen felmerülő kiadásra, amellyel az alatt az idő alatt találkozunk, amíg az egyetemen tartózkodunk – mondta Tóthpál Réka.

A szabadkai Dudás Norbert a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra iratkozott.

– Szerintem az ösztöndíj kiváló motiváció minden hallgató számára, hogy jól teljesítsen. Ha jó eredménnyel végezzük az első évet, akkor a demonstrátori ösztöndíjra is pályázhatunk. Az ösztöndíjat felszerelésekre és a jogosítvány megszerzésére fogom költeni – tudtuk meg Dudás Norberttől.