2024. március 28., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Skacok

Napjainkra hangulatos szinonimája lett a fiúk főnévnek a bizalmas stílusú skacok szó: Gondoltam, kedvezek a skacoknak, meg háninak, és én is jól járok. – Említette, hogy a skacokat is levihetném. – A skacok mindig megkóstolják a helyi ételkülönlegességeket. – Az egyik nap csináltam két bábot kartonból, amik kicsit suták lettek, de amikor megmutattam a skacoknak, rávetették magukat... – Tömérdek nagyon kreatív trükkre is számíthattok a skacoktól. – Ezek a skacok egy napos út után kellően lelkesek. – Ne sajnáljátok a skacoktól a vattacukrot! – A skacokat ismét csibészségen érték. – Több mint kielégítő képeket kaptam a skacoktól! – Tutira megnyerjük az idén, skacok! – Hordjatok maszkot, skacok! – De nem is várhatjuk el a skacoktól, hogy csodát műveljenek, igazából így is kihozták a maxot ebben a szezonban magukból. – A skacokat sikerült megfelelően elhelyeznem az autóban, indulás haza!

Különösen társhatározói szerepben jellemző a skacok használata: Pakoljátok be a skacokkal a ruháitokat, a hálózsákokat, és persze vigyétek a kedvenceiteket is. – Remek kis túra a hegyekben, egy jó deszkázás a skacokkal a hídnál vagy egy suhanás a naplemenetében egy vitorlás fedélzetén… – Vagy csak leugrunk a skacokkal a játszótérre? – Cserébe átélhetem, hogy vagány skacokkal lógok, hogy ezerrel pörög a buli. – Közben egyszer kapcsolt csak, hogy a hasa ugyanolyan fontos neki, mint a hangkultúra: létrát ragadva ment a skacokkal gyümölcsöt szedni. – A koleszban játszottunk a skacokkal… – Én itt eldumcsizgatok a skacokkal. – Amikor éppen nem a skacokkal fociztam kint a placcon, és nem a bunkert építettem, akkor titokban a nagy napot tervezgettem. – Hazafele beugrottunk a skacokkal a boltba, majd hazamentünk. – Néha ilyeneket is csinálgatunk a skacokkal. – A hely kissé szűkös, de a személyzet jó fej, és a skacokkal is elvagyok.

Először 1979-ben szerepelt nyomtatásban a skacok szó, mégpedig a Budapesti KISZ Élet 4. számában: Na skacok, mondta fáradtan a kisöreg. A nyolcvanas-kilencvenes években szórványosan fordult elő. Nagyobb arányú elterjedése 2000 után következett be.

A skacok (’fiúk’) pluralia tantum, azaz olyan főnév, amely csak többes számban használatos. Többek között ilyen még a léptek (’lépések’), az üzelmek (’csalárd, haszonleső, másoknak kárt okozó vagy egyéb, törvénybe ütköző tettek sorozata’), a történtek (’események, amelyek előfordultak’). A magyar skacok szó feltehetően idegen névből (Schkatz) származik. Többek között így nevezik a World of Warcraft videojátékban az oroszlánarccal jelképezett asztrális sétálót.