Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

EGÉSZSÉG – SZÉPSÉG

Akné – tippek a pattanásos bőr ellen

Mgr. ph. Katona Gábor

2020. október 14., 17:07

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Illusztráció

Az akné köznyelven szólva pattanásos, gyulladt bőr. Kialakulásának számos oka lehet. Ezek közül említhető a genetika, a hormonális változás és különböző gyógyszerek. De hát kit érdekel az ok, ha már kialakult, főleg ha tinédzser az ember. Ahhoz, hogy megértsük, milyen eszközökkel küzdhetünk ellene, ismertetem ennek a betegségnek a lefolyását.

Az első elváltozás leggyakrabban a faggyúmirigyek túltermelése. Miért? Nem tudjuk. Legvalószínűbb, hogy a magasabb tesztoszteronszint (férfihormon) miatt van. Most menjünk egy szinttel feljebb, a bőrfelszínre. A kiáramlott, nagyobb mennyiségű faggyú miatt nehezebben tisztítható a bőr felső, elhalt rétege. A szőrtüszőbe belepotyognak ezek a sejtek és eltömítik. Ezt hívjuk mitesszernek – ismerős, ugye? A mitesszer zárt, levegő nélküli rendszer, ami elősegíti egy bizonyos baktériumfaj szaporodását. Ez a kórokozó csak az oxigén nélküli környezetet szereti, sőt, még táplálékot is biztosítunk neki azzal, hogy elkezdi feldolgozni a faggyúban lévő zsírmolekulákat. El is érkeztünk az utolsó fázishoz. A baktériumok végtermékei, a különböző zsírsavak elkezdik irritálni a bőrt, ezzel utat adva a gyulladásnak. És mit mondtunk az elején? Igen, az akné a bőr egyfajta gyulladásos betegsége. Logikus, ugye?

Kezelési irányelvek

Elsőként említettük a faggyú túltermelődését, aminek hormonális okai lehetnek. Olyan nők esetében, akiknél az alacsonyabb női hormon, azaz az ösztrogén a probléma, megoldást nyújthat a fogamzásgátlók használata. Hangsúlyozom, ilyen esetekben a hormonszintet kell nézni, és pontosan beállítani a készítmények dózisait, magyarul, tessék elmenni bőrgyógyászhoz és ginekológushoz. Ha már a figyelmeztetéseknél tartunk – és ez már érinti a férfiakat is: hallottak már a Roaccutan® nevű gyógyszerről? Az utóbbi években nagy slágerré vált ez az A-vitamin-származék. Annyira, hogy a fiatalok elkezdték interneten keresztül vásárolni és használni. Tényleg nagyon hatásos gyógyszer, leállítja a faggyútermelést, ezáltal megszüntetve az első fázisát a betegségnek. De tudni kell azt, hogy sok mellékhatással jár a nem megfelelő alkalmazása. Károsíthatja a májat, a veséket, és sorolhatnám. Egy szó mint száz, mindenképp konzultáljunk bőrgyógyásszal a gyógyszer szedése előtt.

Mit tehetünk magunkért?

De mik azok a lépések, amiket betartva mi is tehetünk valamit pattanásos bőrünk egészségéért? Emlékeznek mi volt a második lépése a betegség lefolyásának? Az, hogy a faggyú miatt nehezebben hámlik a bőrünk, ami táptalajként szolgál a baktériumoknak, gyulladásnak. Segítenünk kell tehát a bőrünk természetes hámlását. Első lépésben, naponta kétszer-háromszor arcot kellene mosni megfelelő savas, 5,5 pH-értékű, illetve kimondottan pattanásos bőrre való készítménnyel – nem többször, mert ellentétes hatást válthatunk ki. Amíg nem gyulladt a bőrünk, addig finom peelingkrémeket, szappanokat is használhatunk. Nem javasolom a házi módszereket, mert sokszor agresszívebbek a kelleténél, gondolva most a különböző só, cukor és valamilyen vivőanyag, pl. méz vagy citromlé keverékére. Ami a felvitt krémeket illeti, ajánlom azoknak a használatát, amiknek az összetételében megtalálható a szalicilsav, illetve a különböző gyümölcssavak (pl. almasav). A harmadik lépcsőfok volt a baktériumok elszaporodása, ezért ne csodálkozzunk, ha antibiotikumot ír fel számunkra az orvos. Azt is célszerű úgy használni, ahogy az orvos előírta. Utolsó lépés a gyulladás csökkentése. Millió lehetőség van rá, ilyen esetekben például remekül alkalmazható a fitoterápia. Amennyiben minimális az allergia lehetősége, keressünk olyan készítményeket, amikben körömvirág (Calendula extract), kamilla (Chamomile extract), édesgyökér (Glycyrrhiza extract) és eukaliptusz (Eucalyptus oil) található.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége