Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ, ÚJVIDÉK

Két nagy gálaest a balettműsor kincstárából

Bozsoki Valéria

2020. október 14., 19:32

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Vladimir Suvalov ukrajnai pedagógus egy és fél hónapig eredményesen dolgozott a táncosokkal. Az Ohridi legenda c. táncelőadás elkészült a székvárosi bemutatóra, bemutató azonban mégsem lesz – nyilatkozta Toni Ranđelović, a Szerb Nemzeti Színház Balett-társulatának igazgatója az intézményben megtartott sajtóértekezleten.

– Ennek oka, hogy a járványhelyzetben kötelező intézkedéseket nem lehetséges érvényesíteni az előadásban foglalkoztatott, illetve az előadáshoz szükséges összesen mintegy kétszáz emberre: a balett-társulatra, zenekarra, műszaki személyzetre, sminkelőkre és más kísérőszemélyzetre. Emiatt kénytelenek vagyunk a premiert elnapolni. A Szerb Nemzeti Színház, valamint a színház balett-társulata, amely fennállásának 70. évét ünnepli és maga ez a nemzeti darab – Stevan Hristić, a 20. század első felében alkotó, legnagyobb szerb zeneszerző műve – megérdemli, hogy méltóképpen bemutathassuk. Erre sor kerül majd, amint megteremtődnek a szükséges egészségügyi körülmények.

Ana Đurić prímabalerina A hattyúk tavában (Fotó: Miomir Polzović)

Ana Đurić prímabalerina A hattyúk tavában (Fotó: Miomir Polzović)

– Ez az év rendkívül nehéz év lesz a színházunk részére. Számítok a közönség megértésére – mondta.

A tánctársulat vezetője ezúttal megköszönte, hogy a polgárok, online is figyelemmel kísérték az előadásokat a pandémia kezdetén. Elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben az előadásokat nem tudják élőzenekarral bemutatni. A zenekari tagok biztonsági okokból nem ülhetnek egymás mellett a színpad alatti térben, mert hetven-nyolcvan zenészről van szó. Ezért azokhoz az előadásokhoz, amelyeket ilyen feltételek mellett elő tudnak adni, valószínűleg csak felvételről sugározhatják a zenét. Amíg nem javul az egészségügyi helyzet, megpróbálják úgy alakítani az előadást, hogy a zenekar helyet kapjon a színpadon, ott muzsikáljon. Kiemelte, hogy ezt igen nehéz megvalósítani, mert a híres táncelőadások nagy előadások. Ugyanakkor a zenészek tisztában vannak azzal, hogy a zenekar élő játéka az igazi élmény.

– A hűséges közönségünknek két alkalommal mutatjuk be a szép gálakoncertünket: október 16-án, pénteken és 20-án, jövő kedden 20 órai kezdettel. A válságstáb kérésére hetvenöt perces műsorkeretbe terveztük be a rendezvényünket. Sajnos Samuel Bishop szólótáncos megsérült, és most hallom, hogy Milan Ivan szólótáncos szintén, nem tudnak fellépni a színház Jovan Đorđević-színpadán bemutatásra kerülő műsorban. Remélem, hamarosan felépülnek. Sérülésük miatt azonban részben módosítjuk a programot – a Rómeó és Júlia c. darab erkélyjelenete most elmarad. Ennek ellenére színvonalas gálaműsorral várjuk a közönséget, a legszebb balettelőadásainkból mutatunk be részleteket. Ezek pedig a Don Quijote, A hattyúk tava, A rosszul őrzött lány (Vragolanka), A diótörő, Zorba, a görög. A gálaműsort Charles-Camille Saint-Saëns A hattyú c. darabbal fogjuk zárni. Ezt majdnem húsz éve nem táncolta senki a Szerb Nemzeti Színház színpadán. Most Ana Đurić, a társulat prímabalerinája vállalta ezt, méghozzá Aleksandar Kojić karmesterünk zongora- és Tokodi Krisztina csellókíséretében – emelte ki Toni Ranđelović, majd hozzátette:

– A balett-társulat minden tagjának különösen nehéz dolgozni a jelenlegi helyzetben. Távolságot tartunk, védőmaszkot viselünk, a szétosztott közönségre is ez vonatkozik, nem dolgozunk teljes kapacitással. A járványelőírások miatt nem hiszem, hogy a Diótörő c. előadásunkat, ahogy szoktuk, az újévi ünnepek előtt játszhatjuk. A Csajkovszkij-évben, az ő tiszteletére azonban reméljük, hogy az esztendő végéig még egy gálakoncertet készítünk a nézők részére, a különleges körülmények ellenére. A repertoárunkon ugyanis három műve szerepel: a Csipkerózsika, A hattyúk tava és az említett Diótörő – mondta.

Az október 16-ai és 20-ai balettgála repertoárja azonos. Belépőjegyek a Szerb Nemzeti Színház pénztárán válthatók. Érdeklődni a 021/520-091-es telefonszámon lehet.

A Joakimfest nemzetközi színházi fesztiválon Kragujevac városa egyenrangú különdíjjal tüntette ki Bojana Milanovićot és Sonja Isailovićot, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház két színművésznőjét a Szerb Nemzeti Színház társulata és az OPENS Novi Sad közös produkciójában, a Ki ölte meg Janis Joplint? c. előadásban nyújtott alakításáért.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége