2021. április 19., hétfő

Regionális együttműködéssel az EU további erősítéséért

Deli Andor vajdasági származású fideszes európai parlamenti képviselő előadóként vett részt azon a tanácskozáson, amelyet a visegrádi országok soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország brüsszeli állandó képviseletén szerveztek. Az esemény célja, hogy megvizsgálják egy uniós makroregionális stratégia kialakításának lehetőségeit a Kárpát-régióban. A rendezvény résztvevői a térség uniós tagállamainak, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Románia kormányzati és uniós tisztségviselői, valamint Szerbia és Ukrajna képviselői voltak.

Az Európai Unióban (EU) eddig a legnagyobb hangsúlyt a kelet-nyugati irányú útvonalak fejlesztésére fektették, és sokkal kevesebb szó esett az észak-déli tengelyről és kapcsolatokról.

Azért is fontosak a mai tanácskozáshoz hasonló kezdeményezések, mert gyakran az EU-n belüli regionális együttműködésre, tömörülésekre negatív szemmel néznek, mintha azok Európa ellenesek lennének. Ugyanakkor egy térségnek, amely a Baltikumtól, Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon át Bulgáriáig olyan egyedi gazdasági és geostratégiai sajátoságokkal rendelkezik, igenis szükséges egy regionális dimenzió is. Egy ilyen regionális együttműködés kiegészíthetné az uniós szintet.  Hasonló makroregionális együttműködési keretek már léteznek az alpesi térség vagy az Adriai- és Jón-tenger partján fekvő országok esetében, és senki sem vitatja hasznosságukat.

Napjainkra a közép- és kelet-európai tagállamok egyre növekvő gazdasági erőt képeznek. A szélesebb Kárpát-régió pedig magába foglalja a nyugat-balkáni térség részeit és a keleti-partnerség egyes államait is, amelyek a földrajzi elhelyezkedésükből adódóan kulcsszerepet játszanak az EU–Ázsia kapcsolatokban, legyen szó áruszállításról, energetikai vagy akár digitális infrastruktúráról. Az érdekelteket egy tető alá kell hozni. A makroregionális stratégia egy jó lehetőség erre, a megfelelő koordináció és szinergiák kialakítására, amelyből nemcsak ez a térség, hanem az egész EU is profitálhatna” – mondta el a fideszes politikus a tanácskozás kapcsán.

Deli hozzátette, hogy szorosan együttműködik a régió európai parlamenti képviselőivel, hogy érvényesítse a regionális távlatot az uniós politikák különböző területein. ,,Nem lesz ez másképp a közelgő transz-európai közlekedési hálózatok (TEN-T) felülvizsgálati eljárása során sem, amely esetében fontosnak tartanánk a transzeurópai hálózatok kiegészítését a Via Carpathia útvonallal. Ez a V4 országait valamint Romániát és Bulgáriát is magába foglaló infrastrukturális projekt egy olyan elképzelés, amely jelentősen hozzájárulhatna a Kárpát-régió közlekedési vonalainak fejlesztéséhez, így a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez az említett észak-dél tengelyen” – hangsúlyozta a politikus.